Annons

Biden ökar ledning – läget delstat för delstat

Joe Bidens ledning över USA:s president Donald Trump i de viktiga delstaterna Pennsylvania och Georgia har vuxit ytterligare.
Men rösträkningen pågår fortfarande och slutgiltiga valresultat lär dröja i flera viktiga delstater.
TT listar ställningen i nyckeldelstaterna.
USA • Publicerad 7 november 2020
Över hela världen följer människor den utdragna valrysaren i USA. Här en bild från Seoul i Sydkorea.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Det är fortsatt superjämnt mellan demokraten Biden och republikanen Trump i kampen om att nå de 270 elektorsröster som krävs för att inta Vita huset.

Biden, som anses ha säkrat 253 elektorer jämfört med president Donald Trumps 213, har ett övertag. Men ledningen i flera delstater är så pass knapp att man kan räkna med en omräkning av rösterna där – vilket kan innebära veckor av väntan.

Annons

Dessutom driver Trumpkampanjen en juridisk kamp för att påverka rösträkningen på flera håll där det väger jämnt mellan kandidaterna, vilket kan dra ut på processen ytterligare.

.

Georgia – 16 elektorsröster

Biden utökade på lördag morgon, svensk tid, sin ledning över president Trump i delstaten. Han har nu drygt 7 000 röster fler än Trump och ligger på 49,4 procent mot Trumps 49,3, när runt 99 procent av rösterna är räknade.

Ansvarig delstatsminister Brad Raffensperger säger till Reuters att ställningen är så pass jämn att rösterna med all sannolikhet kommer att räknas om. Omräkningen får dock ske först när valresultatet i delstaten är godkänt, vilket kan dröja ända till den 20 november.

Domare i Georgia har avfärdat en stämning från Republikanerna att sena röster inte skulle räknas.

.

Pennsylvania – 20 elektorsröster

Biden har utökat ledningen över president Trump och har, när 96 procent av rösterna är räknade, 49,6 procent mot Trumps 49,1 procent. Biden gick om presidenten under fredagen och leder nu med knappt 29 000 röster.

Vinner Biden Pennsylvania räcker det för att han ska ta hem valet – men det lär dröja tills något resultat spikas även i den här delstaten. De sista rösterna väntas ta flera dagar att räkna och rösterna räknas alltid om när segermarginalen är mindre än 0,5 procentenheter.

Annons

Omräkningen måste göras senast den tredje onsdagen efter valet och vara klar följande tisdag.

Republikanerna har krävt att räkningen av röster som anlänt efter valdagen ska stoppas, vilket avfärdades av en domare Högsta domstolen i fredags rapporterar Reuters. Frågan ska dock tas upp av hela domstolen under lördagen.

.

Arizona – 11 elektorsröster

Presidenten har under natten knappat in något på Joe Bidens knappa ledning. Med 97 procent av rösterna räknade ligger Biden på 49,6 procent mot Trumps 48,7, enligt Reuters.

Det rör sig om knappt 30 000 röster till Bidens fördel.

Det blir per automatik omräkning om det skiljer mindre än 0,1 procentenheter mellan kandidaterna.

Även här väntas rösträkningen pågå in i nästa vecka.

.

Nevada – 6 elektorsröster

Annons

Med 93 procent av rösterna räknade leder Biden över Trump med 49,8 mot 48 procent av rösterna. Det innebär att Biden utökat sin ledning något under natten och att han nu har runt 23 000 röster fler än presidenten.

Majoriteten av poströsterna väntas räknas under söndagen enligt lokala myndigheter, rapporterar Reuters.

Den ansvarige ministern och Nevadas högsta domstol granskar rösterna den fjärde tisdagen i november. En kandidat som har förlorat kan begära omräkning upp till tre dagar efter granskningen.

.

North Carolina – 15 elektorsröster

Med 98 procent av rösterna räknade har Trump 50,0 procent mot Bidens 48,6. Delstaten är traditionellt ett starkt republikanskt fäste.

Ett slutgiltigt resultat väntas först i nästa vecka, enligt myndigheterna

.

Alaska – 3 elektorsröster

Även Alaska har röster kvar att räkna, men delstatens resultat spås inte spela in i slutstriden på grund av det låga antalet elektorsröster som står på spel. För närvarande leder Donald Trump på 62,9 procent, Biden har 33,0 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons