Annons

Biden undertecknar presidentorder om abort

USA:s president Joe Biden har skrivit under en presidentorder i ett försök att skydda möjligheten till abort i landet.
Ordern kommer två veckor efter att Högsta domstolen rivit upp domen "Roe mot Wade" – ett beslut som innebär att enskilda stater kan förbjuda aborter.
USA • Publicerad 8 juli 2022
USA:s president Joe Biden i samband med underskriften av ordern.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– Det snabbaste sättet att återställa Roe (mot Wade) är genom att införa en nationell lag, säger presidenten.

– Utmaningen är nu att gå ut och rösta. För guds skull, det är ett val i november. Rösta, rösta, rösta, uppmanar Biden.

Annons

Enligt presidenten kommer ordern att säkra tillgången till abortvård och preventivmedel. Det ska också gå att få hjälp av advokater som gratis stöttar personer att till exempel resa ut ur staten för att göra abort i en annan delstat, enligt ett uttalande från Vita huset.

Hoppas på nationell lag

Men Joe Biden kan i praktiken inte göra mycket för att gå emot Högsta domstolen och de stater som nu infört abortförbud. Han hoppas därför att mellanårsvalet till kongressen i höst ger Demokraterna en starkare majoritet än den nuvarande, för att då kunna driva frågan om en nationell abortlagstiftning.

Presidentordern är ett officiellt dokument som ger federala myndigheter instruktioner om hur de ska agera inom ett visst område. Den är juridiskt bindande, men kan inte upphäva en lag som antagits av kongressen.

"Utom kontroll"

Joe Biden hävdar samtidigt att landets Högsta domstol är "utom kontroll".

– Vi kan inte tillåta en Högsta domstol utom kontroll, som arbetar tillsammans med det republikanska partiets mest extrema företrädare för att ta ifrån människor deras frihet och självbestämmande, säger den amerikanske presidenten.

Ordern kommer efter att Biden kritiserats inom sitt eget parti för att inte ha agerat snabbare för att skydda kvinnors tillgång till abort.

Efter Högsta domstolens beslut om "Roe mot Wade" har flera stater förbjudit eller hårt begränsat möjligheten till abort.

Fakta: Roe mot Wade

Roe mot Wade är ett rättsfall från 1973 där Högsta domstolen slår fast kvinnans rätt till abort i USA med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.

Namnet Roe mot Wade kommer från den gravida kvinna, som gick under pseudonymen Jane Roe, som vann målet 1973 mot åklagaren Henry Wade.

Domen revs upp av Högsta domstolen den 24 juni 2022.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons