Annons

Biden och Johnsons möte: "En frisk fläkt"

Att träffa USA:s president Joe Biden efter att ha handskats med företrädaren Donald Trump beskrivs av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som en "frisk fläkt".
Storbritannien • Publicerad 10 juni 2021
Presidentparet Joe och Jill Biden träffar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans fru Carrie Johnson i Carbis Bay, England.
Presidentparet Joe och Jill Biden träffar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans fru Carrie Johnson i Carbis Bay, England.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hälsade den amerikanske presidenten Joe Biden välkommen till den engelska kuststaden Carbis Bay på torsdagseftermiddagen.

– Det är ljuvligt, jag vill inte åka hem, sade Biden om landskapet där han promenerade med sin fru Jill Biden, Boris Johnson och hans maka Carrie Johnson, enligt Reuters.

Täckte flera ämnen

Annons

De två ledarna träffades för att samtala inför G7-mötet, som inleds under fredagen. Klimatet, världshandeln och hur världen ska återhämta sig från coronapandemin väntas tas upp på toppmötet, tillsammans med frågor om hur Kina och Ryssland ska hanteras. Flera av de frågorna stod också på dagordningen för mötet mellan Biden och Johnson.

En frisk fläkt, säger Johnson om den amerikanske presidenten.

– Det är nytt, det är intressant och vi jobbar väldigt hårt tillsammans. Vi höll på i ungefär en timme och tjugo minuter eller så. Det var ett långt, långt, bra möte. Vi täckte en enorm mängd olika ämnen, säger han enligt Reuters.

Det fastställdes också att de två länderna ska samarbeta för en fördjupad handelsrelation, inte minst när det gäller teknikområdet, där de enligt Reuters ska inleda ett bilateralt samarbete.

Brexit och Nordirland

Hanteringen av brexitavtalets regler för gränsen mellan Nordirland och resten av Storbritannien avhandlades också. Ett känsligt ämne, med tanke på hur olika de två världsledarna ser på brexit.

– Alla vill upprätthålla Långfredagsavtalet och hålla fredsprocessen i gång. Det är en gemensam sak, säger Boris Johnson.

Biden själv har sagt att USA:s återkomst till världspolitiken är viktig att betona under den första Europaresan han gör som president. För Boris Johnson antas G7-mötet vara en möjlighet för honom att bevisa att Storbritannien kan agera storspelare på egen hand, utan EU i ryggen.

Fakta: Joe Bidens Europaresa

9 juni: USA:s presidentpar Joe och Jill Biden landar på flygbasen Mildenhall i Storbritannien. Där möter de flygvapenanställda och deras familjer innan de flyger vidare till Saint Ives i Cornwall.

10 juni: Biden träffar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

11 juni: G7-toppmötet inleds i Cornwall. Biden väntas betona USA:s multilaterala åtaganden samt fokusera på folkhälsa, ekonomisk återhämtning, inkluderande tillväxt och stora demokratiers gemensamma värderingar, enligt Vita huset.

12 juni: Fortsatt G7-möte i Cornwall.

13 juni: G7-mötet i Cornwall avslutas. Presidentparet reser till Windsors slott där de träffar drottning Elizabeth. Därefter vänder Jill Biden hem medan Joe Biden fortsätter till Bryssel i Belgien.

14 juni: Nato-toppmöte i Bryssel. En diskussion om framtida hot mot militäralliansen står på agendan. Joe Biden håller även ett enskilt möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

15 juni: Biden träffar Belgiens kung Philippe och premiärminister Alexander De Croo. Sedan deltar han i ett toppmöte med EU-ledare där bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel deltar. En gemensam agenda rörande global hälsa, global ekonomisk återhämtning, klimatförändringar och samarbeten rörande handel, digitala frågor, demokrati och utrikespolitik ska diskuteras, enligt Vita huset. Senare reser Biden till Genève i Schweiz där han träffar president Guy Parmelin.

16 juni: USA:s president möter sin ryske kollega Vladimir Putin i Genève. Sedan återvänder han till USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons