Annons

Biden: Sju amerikaner i Venezuela frisläppta

USA:s president Joe Biden tillkännagav på lördagen att Venezuela har släppt sju amerikaner som hållits frihetsberövade "på felaktiga grunder" i det sydamerikanska landet.
USA/Venezuela • Publicerad 1 oktober 2022
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Fem av de sju ingår i den grupp som var anställda hos oljebolaget Citgo och som greps medan de 2017 var på en affärsresa i Venezuela.

De andra två greps var för sig.

Annons

USA har i sin tur frisläppt två syskonbarn till den venezuelanska presidenten Nicolás Maduros hustru. De båda, två män som är kusiner, har hållits fängslade i USA sedan 2015. 2017 dömdes de av en amerikansk domstol till 18 års fängelse för narkotikasmuggling.

Enligt en högt uppsatt USA-källa var det ett "plågsamt beslut" för Joe Biden att frige de båda. Men enligt samma källa var frisläppandet av presidentfruns syskonbarn "nödvändigt" för att kunna säkra frigivandet av de sju amerikanerna.

Fångväxlingen är ovanlig och signalerar en viss uppmjukning i relationerna mellan USA och Venezuela.

Regimen i Venezuela lät i ett uttalande meddela att man släppt amerikanerna "som en humanitär gest".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons