Annons

Biden bidar inte tiden att ta över makten

Kandidaten Joe Biden vägrar att vänta på att flytta in i Vita huset.
Från sitt hem i Wilmington väljer han sin innersta krets och säger redan att han har "mandat att agera".
USA • Publicerad 7 november 2020
Demokraten Joe Biden agerar redan som om han vore president i USA.
Demokraten Joe Biden agerar redan som om han vore president i USA.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Demokraten Biden flyttar in i Vita huset först den 20 januari om han segrar över president Donald Trump. Men redan sedan ett par dagar planerar han övertagandet av makten i USA, och tros redan mentalt ha valt flera nyckelpersoner som ska rivstarta en ny politik styrd från Washington DC.

‒ Män, kvinnor, homosexuella, heterosexuella, alla över hela spektrat, svarta, vita, asiater. Det viktiga är att du representerar landet, då alla tar med sig sitt personliga perspektiv, sade Biden i våras när han fick frågan hur hans regering skulle kunna se ut.

Annons

Biden och hans närmaste rådgivare och politiska vänner diskuterar vilka som ska få de avgörande posterna i en regering, i Vita husets berömda maktflygel West wing och som chefer för myndigheter, skriver The New York Times.

Biden har lång erfarenhet och många vänner efter ett halvt sekel i maktens centrum i huvudstaden.

Strategin formas dock till stor del i hans hem i förorten Greenville till staden Wilmington i delstaten Delaware, på konferenscentret Chase och det icke namngivna hotell där vicepresidentkandidaten Kamala Harris med familj bor i staden.

Harris får politisk makt

Biden räknar med ett nära samarbete med Harris, med erfarenhet från tiden då han själv var vicepresident under Barack Obama. Vännen Ron Klain kan bli mäktig kanslichef i Vita huset och Bidens ersättare som senator från Delaware, Ted Kaufman, är redan spindeln i förändringsnätet.

Det är bara början. Nästan alla viktiga poster, även på tjänstemannanivå, är politiskt tillsatta i USA.

Det är osäkert hur många positioner det rör sig om. Bara gruppen som planerar ett övertagande av makten består redan av över 75 uppsatta tjänstemän, den lär snart bestå av över 300. Biden har redan samlat in närmare 60 miljoner kronor för arbetet, och får nästan lika mycket i federalt stöd om han blir formellt vald.

Sedan återstår ett byte av nästan alla myndighetschefer, många federala domare på olika nivåer och i princip alla ambassadörer och högt uppsatta inom utrikesdepartementet.

‒ Vi tänker inte vänta på att få jobbet gjort, sade Biden vid ett kort framträdande natten mot lördagen.

Presidentlik ton

Han är mån om att vänta med att utse sig själv till ny president, "alla röster ska räknas", men samtliga amerikanska politiska bevakare konstaterar att han redan anslagit en presidentlik ton: insatser för att stoppa smittspridningen av coronaviruset, ekonomiska ansatser och vikten av att öppna för samarbete även med dem som röstade för president Donald Trump.

Ett problem som väntar är sammansättningen i kongressens senat. En republikansk majoritet, med senatens majoritetsledare Mitch McConnell som styrande, kan bromsa Bidens nomineringar. Först efter extraval i Georgia den 5 januari är maktbalansen klar i senaten.

Annons

Men Washington är fortfarande skakat över president Trumps tumultartade tid som verkställande chef: tjänstemän i den federala byråkratin är demoraliserade och har känt sig marginaliserade av Trumps regering. Många av dem välkomnar en ny typ av ledarskap, oavsett politisk färg.

Men frågan återstår fortfarande. Blir det Biden som flyttar in i Vita huset, och flyttar Trump ut?

"USA:s regering har möjlighet att eskortera inkräktare ut ur Vita huset", konstaterade Bidens kampanjstab lakoniskt för ett par dagar sedan, utan att nämna några namn.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons