Annons

Biden – 77-åring formad av erfarenhet och sorg

Han har flera gånger försökt – och misslyckats – med att bli president. Men tredje gången gick det vägen för Joe Biden, som har en lång politisk karriär bakom sig och ett privatliv kantat av tragedier.
USA • Publicerad 7 november 2020
Joe Biden håller tal i sin hemstad Wilmington. Arkivbild.
Joe Biden håller tal i sin hemstad Wilmington. Arkivbild.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Fyraåriga Beau Biden syns i förgrunden när hans pappa svärs in som senator på sjukhuset i Wilmington den 5 januari 1973.
Fyraåriga Beau Biden syns i förgrunden när hans pappa svärs in som senator på sjukhuset i Wilmington den 5 januari 1973.Foto: AP/TT
Dåvarande president Barack Obama kramar om sin vicepresident Joe Biden på Beau Bidens begravning 2015.
Dåvarande president Barack Obama kramar om sin vicepresident Joe Biden på Beau Bidens begravning 2015.Foto: Yuri Gripas/AP/TT

En förlegad mittenpolitiker – eller en man som med sin långa politiska erfarenhet kan ena ett polariserat USA? 77-årige Joe Biden har anklagats för att vara sömnig och oinspirerad men också hyllats för att vara stabil och en man av folket.

– De flesta beskriver honom som en hedersknyffel, en känslomässig och samförståndsinriktad person, säger Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om USA, till TT.

Annons

Till skillnad från sin rival Donald Trump, som gick direkt från affärsman till president, har Joe Biden sakta men säkert jobbat sig uppåt inom politiken.

Demokraten lyfter gärna fram sina arbetarklassrötter och en uppväxt under enkla förhållanden i Scranton i Pennsylvania i det så kallade rostbältet. Men han bodde bara där tills han var tio år, sedan fick pappan jobb som bilförsäljare i Wilmington i Delaware.

I dag är mannen som gärna kallas "medelklass-Joe" miljonär många gånger om.

Ung senator

Biden gick i katolska skolor och har examen i juridik. Han jobbade några år på advokatbyrå innan han bytte bana. 1972 blev han som en av de yngsta någonsin vald till senator i Delaware, några dagar före sin 30-årsdag. Det blev starten på nästan fyra årtionden i kapitolium i Washington DC, där kongressen har sitt säte och där Biden ägnade sig åt frågor om nedrustning, rättsväsende, klimat och energi.

Men firandet blev kortvarigt. Den 18 december, en månad efter det att Biden blivit vald, tog hans fru Neilia med sig barnen Naomi, Beau och Hunter för att köpa en julgran. Neilia och Naomi kom aldrig hem igen. De omkom i en bilolycka och sönerna skadades svårt.

Ingenting skulle någonsin bli detsamma. Över en natt förvandlades Biden till en politiker vars karriär för alltid skulle vara rotad i tragedi.

Ensamstående pappa

Den unga senatorn svors in vid sönernas sjukhussängar. De tillfrisknade och åren efter sågs Biden i princip varje kväll åka den 90 minuter långa tågresan från Washington DC till Wilmington för att natta sina barn. Han fick smeknamnet "Amtrack Joe" och blev något av en förespråkare för tågtrafik.

Biden gifte om sig 1977 med Jill Jacobs och fick dottern Ashley. 1988 var han själv nära att dö av ett åderbråck i hjärnan.

1987 gjorde han sin första satsning för att ta sig till Vita huset i valet ett år senare, en kampanj som blev ett magplask då det visade sig att han plagierat ett tal av en brittisk politiker. 2007/2008 gjorde han ytterligare ett försök att bli president, men slutade i stället som Barack Obamas vicepresident i åtta år.

Beau Biden följde i sin pappas politiska fotspår. Men den stigande stjärnan inom Demokraterna dog av en hjärntumör 2015, 46 år gammal.

Annons

Sonens död var ännu ett hårt slag för Biden. Han berättar så ofta om de hjärtskärande detaljerna i sin historia att de, trots hans uppenbara sorg, också har blivit en del av hans politiska varumärke. Hans förmåga att trösta och lyssna beskrivs ibland som en superkraft.

– Han är bra på att visa medkänsla. Man får en känsla av att han tycker om sina medmänniskor och att han menar allvar när han säger att han ska ena landet och bli alla amerikaners president, säger Henriksson.

Känd för sina grodor

Men Biden är inte bara en tröstande kraft. Han är frispråkig, har gjort sig känd för oöverlagda uttalanden och tycks ofta ovillig att visa ånger.

Biden har under valkampanjen anklagats för att uttala sig arrogant om svarta väljare och ta deras röst för given. Han tvingades också bemöta anklagelser om sexuella trakasserier från en tidigare anställd, vilket han förnekar. Hon och flera andra kvinnor har även tidigare beskyllt Biden för att ha varit för närgången.

Hans andra son Hunter Biden har också hamnat i storpolitikens centrum med anledning av sitt tidigare välbetalda styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag. Trump pressade Ukraina att utreda Bidens affärer i landet, vilket ledde till att Trump ställdes inför riksrätt. Hunter Biden anklagades inte personligen för något brott – men Trump har fortsatt att anklaga familjen för korruption.

När Biden installeras den 20 januari 2021 blir han den äldste presidenten hittills i USA.

– Han är inte den Biden som han var för 20–30 år sedan. Han är inte ung och det märks, säger Karin Henriksson.

– Men han nog förberett sig noga för presidentskapet och är redo att sätta i gång.

Fakta: Joe Biden

Joseph (Joe) Biden föddes den 20 november 1942. Han växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator.

Kandiderade i presidentvalet 1988 men drog sig ur efter avslöjanden om ett plagierat tal. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Var Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Utsågs i augusti 2020 formellt till Demokraternas kandidat i presidentvalet samma år.

En profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund.

Trots sin frispråkighet har Biden gjort förhållandevis tama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben. Har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Hans första hustru omkom i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter 1972. Biden blev ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons