Annons

Betydande lavinfara i fjällen

Väder • Publicerad 5 februari 2020
Det råder betydande lavinfara på flera platser i fjällkedjan, enligt Naturvårdsverket. Arkivbild.
Det råder betydande lavinfara på flera platser i fjällkedjan, enligt Naturvårdsverket. Arkivbild.Foto: Mats Lennartson / TT

Det råder betydande lavinfara på flera håll i fjällvärlden på grund av snöfall, hård vind och snödrev. Skidåkare manas till försiktighet.

I västra Härjedalsfjällen och Jämtlandfjällen har det fallit mycket snö. Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har utfärdat en varning för betydande lavinfara fram till torsdagskvällen. Det innebär en trea på den femgradiga varningsskalan.

Annons

Människor bör under onsdagskvällen helt undvika att vistas nära branta läsluttningar där mycket drevsnö har samlats. Under torsdagen rekommenderas skidåkare att vänta med att åka i branta backar ute på fjället.

Även i västra Vindelfjällen och vid Abisko och Riksgränsen råder betydande lavinfara, en trea på skalan. Även där uppmanas till skidåkning i backar med mindre än 30 graders lutning. Lavinfaran väntas bestå där även under fredagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons