Annons

Betalar 600 000 kronor i skatt – dagligen

Ekonomi • Publicerad 13 januari 2023
Bjørn Rune Gjelsten är trött på att betala skatt och flyttar nu större delen av sin förmögenhet till Schweiz. Arkivbild.
Bjørn Rune Gjelsten är trött på att betala skatt och flyttar nu större delen av sin förmögenhet till Schweiz. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

"Vad fan får jag för pengarna", frågade sig Leif Östling, tidigare företagsledare hos Scania, om att betala svensk skatt.

Inte tillräckligt mycket anser uppenbarligen norske finansmannen Bjørn Rune Gjelsten som flyttar över större delen av sin förmögenhet till Schweiz och dottern som bor i landet.

Annons

– Jag har betalat 600 000 kronor om dagen i skatt. Det är oförsvarligt och jag är tvungen att ta ansvar, motiverar Gjelsten beslutet för tidningen Finansavisen.

Siffran baseras på att miljardären betalade 205 miljoner i skatt under 2021. Totalt handlar det nu om 16 av 20 miljarder som förs över till Schweiz och norrmannen beskriver det som ett "tidigt generationsskifte".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons