Annons

Beslut om bygglov dröjde 18 år

Samhälle • Publicerad 6 juni 2019
Vaxholms kommun kritiseras för att ha tagit 18 år på sig att bevilja ett bygglov. Arkivbild.
Vaxholms kommun kritiseras för att ha tagit 18 år på sig att bevilja ett bygglov. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

1998 ansökte en person i Vaxholms kommun om bygglov för att göra om sitt hus till pensionat. Kommunens behandling av ärendet tog inte mindre än 18 år, skriver .

När bygglovet till slut gick igenom 2016 klagade personen hos justitieombudsmannen (JO) – som i sin tur tog tre år på sig att utreda ärendet. Nu är det klart, och kritiken mot Vaxholms kommun är skarp.

Annons

Kommunen försvarar sig med att det saknades handlingar i den ursprungliga bygglovsansökan, att en ny detaljplan för området var under framtagning och att det rådde hög arbetsbelastning – men JO finner inte ursäkterna godtagbara.

"För mig framstår det emellertid som tydligt och utrett, oavsett vad som kommit fram om ofullständiga handlingar, pågående planprocess med mera, att nämnden inte prioriterat ärendet på det sätt som krävs och att handläggningstiden varit oacceptabelt lång”, skriver JO i beslutet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons