Annons

Beslaget: Vapen på väg till tyska högerextrema

Österrikisk polis har beslagtagit ett mycket stort vapenparti. Enligt polisen var de sannolikt på väg till högerextremister och andra kriminella i Tyskland.
Österrike • Publicerad 12 december 2020
Karl Nehammer är Österrikes inrikesminister. Arkivbild.
Karl Nehammer är Österrikes inrikesminister. Arkivbild.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Det handlar om 76 automatkarbiner och andra hel- eller halvautomatiska tvåhandsvapen, 14 pistoler, sex handgranater, sprängämnen och ammunition i form av drygt 100 000 patroner, säger den österrikiske inrikesministern Karl Nehammer.

Fem personer har gripits i Österrike och en av dem har i förhör berättat vilka som var tänkta att ta emot vapenförsändelsen, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB med hänvisning till tyska DPA.

Annons

Tidningen Kurier och andra österrikiska medier skriver att fyra män och en kvinna har gripits i huvudstaden Wien.

En av männen är en känd högerextremist, rapporterar tidningen Der Standard. Han dömdes på 1990-talet till fem års fängelse för en serie bombdåd.

Även i förbundslandet Bayern i Tyskland är två personer gripna, och härvan har enligt tysk polis förgreningar till förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

Högerextrema i Bayern

Enligt det nuvarande läget i utredningen, som genomförs i tät samverkan med tyska myndigheter, var vapnen tänkta för högerextremister i Bayern. Nehammer talar om ett nätverk av kända nynazister och högerextremister – men också kriminella mc-gäng kan ha varit avsedda som köpare.

Nehammer påpekar att annan kriminalitet – som både högerextrem och jihadistiskt motiverad terror – finansieras med hjälp av vapen- och narkotikaförsäljning.

Vapnen upptäcktes i samband med polisinsatser mot narkotikasmuggling mellan Tyskland och Österrike, enligt Nehammer. Utredningen har pågått sedan oktober.

Tillslagen gjordes i veckan och på lördagen offentliggjorde Nehammer, Wiens polischef Gerhard Pürstl och kriminalpolischef Michael Mimra beslaget i staden.

Väga patronerna

Där visades vapnen, som var packade för leverans, också upp. Ammunitionsbeslaget är så stort och patronerna så många att det har krävt mycket arbete, säger Mimra.

– Vi kommer inte längre att räkna dem var för sig, utan väga dem.

Vapnen ska analyseras, bland annat för att utreda om de använts vid tidigare brott.

Annons

Nehammer har varit i kontakt med sin tyske kollega Horst Seehofer, som luftat oro eftersom risken för högerextrem terror anses vara hög i Tyskland.

De två gripna i Tyskland misstänks bland annat för narkotikabrott, varav en kurir hade 23 gram amfetamin i sin bil när han greps i Passau i onsdags.

I samband med husrannsakningar på tre orter i Nordrhein-Westfalen greps en person. 1,8 kilo marijuana samt 50 gram kokain beslagtogs då.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons