Annons

Berlin inleder ljusfestival trots elkris

Tyskland • Publicerad 8 oktober 2022
Universitetet Humboldt i upplyst skepnad.
Universitetet Humboldt i upplyst skepnad.Foto: Fabian Sommer/DPA/AP/TT

Berlin har inlett ljusfestivalen Festival of Lights, ett årligt evenemang i den tyska huvudstaden sedan 2005.

Evenemanget brukar locka ett par miljoner besöker som får se byggnader som universitetet Humboldt och Brandenburger Tor i färggranna skepnader.

Annons

I år har dock kritiker uppmanat arrangörerna att ställa in festivalen till följd av energikrisen.

Men planeringen har fortsatt, och organisatörerna har försvarat sig med att man lyckats kapa energiförbrukningen med 75 procent med hjälp av ledlampor och att släcka för natten klockan 23 i stället för vid midnatt. Det rör sig också om 35 upplysta platser, i stället för omkring 100 som det vanligtvis rör sig om. Själva ljusinstallationerna är också något mindre ambitiösa än vanligt, vilket spar på energin.

Den tyska regeringen har pressat på för att tyskarna ska spara energi till följd av de skenande priserna på grund av kriget i Ukraina. I augusti började Berlin exempelvis släcka lamporna som vanligtvis lyser upp en del offentliga byggnader.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons