Annons

Beredskap för våldsamt val i USA

Butiksfönster täcks med masonitskivor, gator stängs av och polisen mobiliserar för oroligheter. Stämningen inför valet i USA är spänd och försäljningen av skjutvapen har ökat kraftigt.
USA • Publicerad 2 november 2020
En butik i San Francisco spikar igen skyltfönstren av rädsla för oroligheter i samband med valet i USA.
En butik i San Francisco spikar igen skyltfönstren av rädsla för oroligheter i samband med valet i USA.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Med sommarens våldsamma upplopp i spåren av dödsskjutningen av afroamerikanen George Floyd i färskt minne vidtar myndigheterna på många platser åtgärder för att förhindra upplopp och plundring. I Beverly Hills i Los Angeles stängs fashionabla Rodeo Drive för både fotgängare och bilister och butiksägare manas att stänga eller begränsa öppettiderna, skriver Los Angeles Times.

Stämningen inför valet beskrivs som ovanligt spänd och vapenförsäljningen har ökat kraftigt. Över 95 miljoner amerikaner har förtidsröstat vilket kan leda till en utdragen och komplicerad rösträkning. Om resultatet dröjer eller om det uppstår tvivel kring valets genomförande kan det öka risken för våldsamma protester.

"Farlig hotbild"

Annons

– Det är en så polariserad stämning och många människor är arga. Jag har aldrig sett en så dynamisk, komplex och farlig hotbild som det som råder nu, säger John D Cohen, tidigare samordnare för terrorbekämpning vid säkerhetsdepartementet, till The New York Times.

Bland orosmolnen finns också risken att grupper försöker störa motståndarlägrets valkampanj eller skrämma bort väljare från vallokalerna.

Den federala polisen FBI utreder en händelse i fredags där Trumpanhängare ska ha omringat och trakasserat en av Bidenkampanjens bussar i Texas. I bussen fanns den demokratiska kongresskandidaten Wendy Davis, som avbröt resan och ställde in flera evenemang med hänvisning till säkerheten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Trump lade i söndags ut ett filmklipp på händelsen på Twitter med orden "Jag älskar Texas". Under ett kampanjmöte i Michigan senare sade han att demonstranterna försökte "skydda" kampanjbussen. Senare, återigen på Twitter, kritiserade han polisen för att utreda incidenten. "Dessa patrioter gjorde inget fel", skrev han manade polisen att i stället rikta fokus på "terrorister, anarkister och agitatorer i (vänsterextrema) Antifa".

Tvetydig Trump

Presidenten har anklagats för att ha flirtat med högerextrema väpnade grupper som Proud Boys. När Trump i en debatt med Biden i september ombads fördöma vitmaktgruppen manade han dem att "stå tillbaka och vara redo (stand back and stand by).

Senare sade han till reportrar att det han menat var att militanta högergrupper skulle träda tillbaka och låta polis utföra sitt arbete. Men medlemmar av Proud Boys tolkade hans ord som ett stöd.

Polisen runt om i USA har kraftsamlat för att möta eventuella oroligheter. I Washington kommer flera kvarter runt Vita huset att spärras av och stora mängder tårgas har köpts in.

I Michigan är myndigheterna på tå efter gripandet av 14 medlemmar av en paramilitär grupp som anklagas för att ha planerat att kidnappa guvernör Gretchen Whitmer på grund av coronanedstängningen. Delstatsåklagaren Dana Nessel säger att stora polisstyrkor kommer att finnas redo.

– De kommer inte att finnas poliser vid vallokalerna, men de kommer att vara redo att ingripa om illasinnade dyker upp och beter sig hotfullt eller skrämmande, säger hon till The New York Times.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons