Annons

Beprövat läkemedel som kan ge biverkningar

USA:s president Donald Trump säger att han mår bättre än på många år efter att ha behandlats för covid-19 med bland annat steroiden dexametason.
Läkemedlet har gett god effekt på många svårt sjuka, men kan också ge allvarliga biverkningar.
USA • Publicerad 6 oktober 2020
Donald Trump ombord på presidenthelikoptern Marine One när han kom tillbaka till Vita huset i Washington under måndagen efter sin sjukhusvistelse. Arkivbild.
Donald Trump ombord på presidenthelikoptern Marine One när han kom tillbaka till Vita huset i Washington under måndagen efter sin sjukhusvistelse. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Långt innan coronapandemin drog in över världen var dexametason godkänt som läkemedel och har nyttjats flitigt i bland annat Sverige. I årtionden har den fungerat som antiinflammatorisk behandling vid exempelvis reumatologiska sjukdomar och astma.

Enligt världshälsoorganisationen WHO ska dexametason användas på "allvarliga och kritiska" fall av covid-19.

Annons

– Dexametason används vid inflammatoriska sjukdomar, i situationer när immunsystemet gör mer skada än nytta. Det är ett stort användningsområde och läkemedlet är väl beprövat, så man vet väldigt mycket om det, säger Charlotta Bergquist, gruppchef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket.

Minskad dödlighet

Kortisonläkemedlet leder enligt en omfattande studie i Storbritannien till minskad dödlighet bland covidpatienter som kräver syrgasstöttning. Hos personer med normal syresättning har man inte sett att läkemedlet har haft någon effekt.

– Där kan man inte se någon nytta, utan det skulle tvärtom kunna göra skada, säger Charlotta Bergquist.

Hon vill inte kommentera Trumps uttalande om att han mår bättre än på länge efter sin sjukhusvistelse.

– Man kan förvänta sig att läkemedlet förkortar sjukdomsförloppet och tillfrisknandet går snabbare och att man inte blir riktigt lika svårt sjuk, säger hon.

För de allra flesta handlar det ändå om en ganska lång återhämtningsperiod.

Biverkningar

Dexametason är ett potent läkemedel men inget mirakelmedel, och för vissa kan det föra med sig allvarliga biverkningar.

– I och med att det är ett antiinflammatoriskt och immunsupprimerande läkemedel så ökar risken för andra infektioner. Men det finns också andra biverkningar som viktökning, psykiska störningar och glukosintolerans, säger Charlotta Bergquist.

– Men man ser att nyttan är större än risken för patienter som inte kan syresätta sig själva och riskerar att bli svårt sjuka eller dö.

Förutom dexametason ska Trump även ha fått läkemedlet remdesivir och experimentell behandling med antikroppar.

Fakta: Dexametason

Dexametason är ett syntetiskt steroidhormon (kortisonpreparat) som tillhör gruppen glukokortikoider.

En stor studie i Storbritannien har visat att dexametason minskar dödligheten för svårt sjuka covidpatienter. I studien fick en grupp sjukhusvårdade covidpatienter steroiden och en grupp fick det inte. Enligt resultatet var den relativa dödligheten 35 procent lägre hos patienter som behandlades i respirator och fick steroiden jämfört med de som inte fick dexametason. Även hos patienter som fick extra syre utan respirator överlevde fler bland de patienter som fick dexametason än bland de som inte fick det. Där var skillnaden 23 procent.

Risken för att avlida minskade enligt studien inte hos patienter som inte fick extra andningsstöd.

En kommitté vid den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har utvärderat studien och har utfärdat en rekommendation för användandet av dexametason hos vuxna och ungdomar med corona, och som behöver kompletterande syrebehandling.

Dexametason har varit godkänt som läkemedel i Sverige sedan slutet av 1950-talet.

Källa: Läkemedelsverket, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons