Annons

Stulna militärfordon hittade efter tips

De båda terrängbilar som stals från Försvarsmaktens förråd i Enköping har återfunnits. Den andra bilen hittades i Möklinta i Sala kommun.
Brott • Publicerad 7 februari 2020
Bilen hittades i skogen norr om Möklinta i Sala kommun.
Bilen hittades i skogen norr om Möklinta i Sala kommun.Foto: Polisen
En av terrängbilarna hittades på en parkering i Tillberga.
En av terrängbilarna hittades på en parkering i Tillberga.Foto: Polisen
Galten, som bilen kallas, stals från ett förråd i Enköping. Arkivbild.
Galten, som bilen kallas, stals från ett förråd i Enköping. Arkivbild.Foto: Tobias Wallström/TT

"Det känns tryggt att fordonen nu kommit tillrätta. Polisens förundersökning fortsätter nu för att utvisa hur stölden gått till och förhoppningsvis hitta de som gjort detta", säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare, enligt ett pressmeddelande.

Den andra bilen hittades strax före klockan 14, drygt fem och en halv mil från Enköping, ute i skogen norr om Möklinta i Sala kommun. Tekniker är på plats och genomför en undersökning för att säkra spår.

Annons

– Det har kommit in mängder av tips från privatpersoner och ett av dem som vi kollade upp visade sig stämma, säger Jonas Eronen.

Vill tacka för hjälp

Det var under onsdagseftermiddagen som Försvarsmakten upptäckte att några brutit sig in på skyddsobjektet i Enköping och stulit två terrängbilar. Fordonen är bepansrade, väger nästan sju ton och har använts i insatser i bland annat Mali för att transportera soldater. Polisen utfärdade rikslarm.

Under torsdagen hittades en av bilarna på en gästparkering till ett äldreboende i Tillberga, strax norr om Västerås, också efter att allmänheten lagt märke till den.

– Det måste man säga, eftersom det kommit in så mycket uppgifter från privatpersoner, så vill man tacka för hjälpen, säger Eronen.

Än finns dock inget spår efter gärningspersonerna. Försvarsmakten är fortsatt beredda att lämna stöd till polisen om de så begär, säger Jesper Tengroth, Försvarsmaktens pressekreterare.

"Hade varit illa"

Inbrottet skedde någon gång mellan den 4 och 5 februari och tjuvarna har haft ett antal timmar på sig från att stölden genomfördes till att den upptäcktes. Polisen hoppas att de tekniska undersökningarna ska ge dem något att gå på.

– Med lite tur har de lämnat spår. Så fort vi sätter oss i en bil lämnar vi ju spår och har man inte någon rimlig förklaring om varför då har vi gärningsmännen, säger Eronen.

Han är liksom Försvarsmakten glad att fordonen inte är på vift längre.

– Det är lite speciella de här fordonen och det kunde varit illa om de hamnade i fel händer.

Händelsen rubriceras som grov stöld.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons