Annons

Bemanningsproblem i djursjukvården utreds

Den svenska djursjukvården är sedan flera år pressad. Nu tillsätts en utredning för att komma tillrätta med problemen, bland annat med bemanningsbristen.
Vård • Publicerad 10 juni 2021
Alla djur ska få den vård de behöver, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson. Arkivbild.
Alla djur ska få den vård de behöver, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

På torsdagen träffade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) företrädare för veterinärbranschen och ansvariga myndigheter för att diskutera den utmanande situationen för branschen.

– Vi har utmaningar både på kort och lång sikt, det är den bistra verkligheten, säger Jennie Nilsson på en pressträff.

Annons

Läget drabbar inte bara djuren och djurägarna utan även de veterinärer som jobbar med pressade scheman. På grund av personalbrist tvingas flera djurkliniker och djursjukhus att stänga eller begränsa öppettiderna inför sommaren.

Utreda utmaningar

Därför tillsätter regeringen nu en utredning för att hitta olika sätt att angripa utmaningarna.

Utredningen som startar den 1 juli i år, vars syfte är en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur, ska bland annat titta på bemanningssvårigheterna och resursbehoven för olika yrkeskategorier inom djursjukvården.

Den ska också se över det statliga åtagandet inom veterinär service, smittskyddsberedskap och behörighetsfrågor. Utredningen ska läggas fram senast 3 oktober 2022.

TT: Det här kan ju leda till olika åtgärder som hjälper på sikt men hur ska man lösa den akuta situationen i sommar?

– Jag kan framför allt uppmana alla aktörer som finns på den här marknaden att aktivt samverka för att gemensamt säkerställa att man har rimliga miniminivåer på den vård som ges, säger Jennie Nilsson.

Mottagningar som befinner sig i samma geografiska område måste tänka på att inte stänga samma veckor eller samma del av dygnet för att på så vis kunna använda de resurser som finns.

– Den andra delen är att distriktsveterinärerna och jordbruksverket förbereder sig för att hantera situationen när det gäller akutsjukvården.

"Ordning och reda"

58 nyutexaminerade veterinärer från SLU ska också underlätta den pressade situationen.

– Jag har också uppmuntrat alla aktörer att om de ser flaskhalsar eller åtgärder som kräver att vi politiskt gör något som får en effekt här och nu så är vi väldigt öppna att ha dialog om det, säger Nilsson.

Annons

Hon konstaterar att utmaningarna för branschen är stora och komplexa och anser att utredningen därför blir viktig.

– Syftet är att det ska bli ordning och reda på veterinärmarknaden, säger Jennie Nilsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons