Annons

Belgiska vapen till Saudiarabien kan stoppas

Belgien • Publicerad 11 maj 2019
Ett automatvapen som erbjuds på exportmarknaden av den belgiska vapenproducenten FN Herstal. Arkivbild.
Ett automatvapen som erbjuds på exportmarknaden av den belgiska vapenproducenten FN Herstal. Arkivbild.Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Belgiens regering överväger att införa ett stopp för vapenexport till Saudiarabien. Detta sedan tidningen Le Soir avslöjat att vapen och teknologi från Belgien använts i kriget i Jemen, där mängder av civila dödats under fyra år.

– Jag tror att det kan vara bra att skjuta upp vapenleveranser till Saudiarabien, säger utrikesminister Didier Reynders till public service-kanalen RTBF.

Annons

Men han tillägger att det bör ske först efter att det verkligen har visats att belgiska vapen har använts i en pågående konflikt.

Vapenproducenten FN Herstal ägs av den belgiska regionen Vallonien.

Även i Frankrike pågår en intensiv debatt om vapenexporten till Saudiarabien. Tyskland införde ett stopp för sådan export redan efter mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i höstas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons