Annons

Bedragarna är redo – så känner du igen dem

Det är inte bara Försäkringskassan som förbereder sig inför att elstödet ska betalas ut.
Det gör även bedragarna.
Men det är ganska enkelt att avslöja dem.
Ekonomi • Publicerad 5 februari 2023
Om någon ringer, mejlar eller sms:ar dig om elstödet – lägg på luren, och klicka inte på några länkar, manar Försäkringskassan. Arkivbild.
Om någon ringer, mejlar eller sms:ar dig om elstödet – lägg på luren, och klicka inte på några länkar, manar Försäkringskassan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fredrik Falk, verksamhetschef vid Försäkringskassan, är tydlig. Elstödsutbetalningarna innebär inte att du kommer att kontaktas om kontouppgifter eller annat. Om någon ringer, mejlar eller sms:ar dig om elstödet – lägg på luren, och klicka inte på några länkar, är hans råd.

– Ingen, varken banker, Försäkringskassan eller någon annan myndighet kommer att kontakta folk, säger han.

Annons

Många bedrägerier riktas mot äldre personer. Men de flesta äldre behöver inte göra något alls när det gäller elstödet. De med pension är redan registrerade i Swedbanks system, förklarar han.

– Om man har pensionsutbetalningar från Pensionsmyndigheten så behöver man inte anmäla konto, då har vi på Försäkringskassan det redan, säger Fredrik Falk.

– Man ska aldrig lämna sina kontouppgifter till någon som ringer. Inte heller legitimera sig med bank-id, säger Fredrik Falk.

Gå in själv

Ralf Bagner, presschef på Swedbank, har samma budskap.

– Vi ringer aldrig upp kunder och ber om koder.

När det gäller elstödet ska man själv gå in och registrera sig via Swedbanks hemsida.

– Man kan gå in via Försäkringskassan och följa instruktionerna där, eller gå in på vår sida.

Han berättar att nu, i samband med elstödsbetalningen, har många varit inne och det har gjort att systemet ibland varit överbelastat.

– Gå in igen då. Om man inte registrerar innan den 13 februari är det inte för sent, pengarna kommer bara lite senare.

Det går inte att ringa till Swedbank för att få hjälp. Däremot går det att få kontonumret registrerat om man själv går in på ett bankkontor, förklarar Ralf Bagner.

Annons

Frågan är dock hur man kan vara bombsäker på att man verkligen befinner sig på Swedbanks hemsida, och inte på en kapad sida.

– Var uppmärksam och misstänksam. Kolla noga url-strängen, och i telefonen med bank-id då man loggar in, så att man går in på rätt ställe.

Anmäl till polisen

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare hos polisens bedrägericentrum vid Nationella operativa avdelningen, berättar att de tittat noga på riskerna med elstödsutbetalningarna.

– Vi har undersökt vilka processer de har bestämt sig för, och vilka uppgifter de hämtar in. Vår bedömning är att detta inte direkt inbjuder till bedrägerier, säger hon.

Men som alltid då det handlar om mycket pengar, eller nya företeelser som berör många människor, är bedragarna i farten, förklarar hon.

Nu befarar polisen att bedragare kan försöka kontakta folk inför elstödsutbetalningarna för att lura av dem kontonummer och bankid-inloggning.

– Det kan vara på telefon, mejl eller sms. Men man ska veta att det inte är så det ska gå till. Den enda uppmaningen är att anmäla sitt konto till Swedbanks kontoregister.

Den som ändå blir kontaktad av någon som säger sig vilja ha uppgifter inför elstödsutbetalningen bör anmäla detta till polisen, tycker hon.

– Även om det bara är ett försök så ska man polisanmäla, säger Lotta Mauritzson.

Fakta: Bedrägerier

Telefonbedragare lurar folk på runt 620 miljoner kronor per år. Polisen får in 25 000 anmälningar om året.

Många gånger riktas bedrägerierna särskilt mot äldre personer.

Källa: Polisen

Fakta: Bedrägerier

Elstödet som ska börja betalas ut den 20 februari gäller 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3.

Baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Betalas ut till den som hade elavtalet den 17 november 2022.

Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Betalas ut via Swedbank. Hushåll som inte sedan tidigare anmält sitt bankkonton där ombeds göra det. Registreringen ska göras innan den 13 februari för att pengarna ska komma i de första omgången, men det går att att registrera senare. Krävs inte att man blir kund hos Swedbank.

Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Den som inte har något konto registrerat får sina elstödspengar på en utbetalningsavi.

Före utbetalningen ska ett brev med beslut skickas ut, digitalt för den som har en digital brevlåda för myndighetspost, på papper för den som inte har det.

Källa: Försäkringskassan

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons