Annons

Bäva månde bävern – jakt föreslås i Danmark

Bäverns återkomst till Danmark har blivit en succé. Så till den milda grad att jägare nu ser fram emot att få skjuta de stora gnagarna. Men djurvänner invänder att det skulle bryta mot EU-bestämmelser.
Danmark • Publicerad 9 februari 2020
Bävern frodas på många håll i Europa. Bilden är från floden Wisla i Polen.
Bävern frodas på många håll i Europa. Bilden är från floden Wisla i Polen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

I över 1 000 år var bävern utrotad i Danmark. Men liksom i flera andra europeiska länder kom man på 90-talet fram till att den gör så stor nytta i naturen att den skulle återinföras.

Så 1999 fick tre tyska bäverfamiljer flytta till Klosterheden på Jylland. Och de trivs uppenbarligen – på drygt två decennier har 18 individer blivit ungefär 250, enligt en kartläggning från Århus Universitet som Miljøstyrelsen i Köpenhamn citerar.

Annons

Senare har bävrar även flyttats till Själland, där beståndet i dag är uppe i 40 individer.

Århus-forskarna förutspår att bävrarna på Jylland kommer att fortsätta frodas, och fördubblas i antal till 2030. I nuläget är de fredade enligt lag, men om tillväxten fortsätter kan det komma att ändras, varslar Miljøstyrelsen.

Om djuret blir föremål för så kallad reglering hoppas jägare på att det blir i form av jakt.

– Reglering är en byråkratisk lösning, medan jakt är ett enklare sätt att lösa uppgiften, samtidigt som det är ett rekreativt nöje för jägarna, säger Claus Lind Christensen, som leder organisationen Danmarks Jægerforbund, till nyhetsbyrån Ritzau.

Biolog Bo Håkansson vid Danmarks Naturfredningsforening invänder att reglering snarare bör handla om att "få bort specifika problemdjur".

– Det vore en dålig idé, och skulle för övrigt också strida mot EU:s lagstiftning, att införa en allmän jaktperiod på bäver, säger han till Ritzau.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons