Annons

Båten kapsejsade – överlevde på kokosnötter

32 dygn med bara kokosnötter och regnvatten. Det vittnar de fyra överlevande om, efter att ha räddats från en havererad båt i västra Stilla havet.
Stilla havet • Publicerad 12 februari 2020
Dramatiska skeppsbrott är inte helt ovanliga på Stilla havet, som täcker nästan en tredjedel av jordens yta. Arkivbild från i närheten av Midway-atollen.
Dramatiska skeppsbrott är inte helt ovanliga på Stilla havet, som täcker nästan en tredjedel av jordens yta. Arkivbild från i närheten av Midway-atollen.Foto: Caleb Jones/AP/TT

Enligt tidningen Solomon Star är de som klarat sig två män, en kvinna och en flicka i tolvårsåldern. De fyra återhämtar sig nu på Salomonöarna.

Ursprungligen var de tolv personer, som gav sig av från ön Bougainville den 22 december, med avsikt att fira jul på Carteretöarna ett tiotal landmil norrut.

Annons

Men båten kapsejsade, och ett antal i sällskapet drunknade. De kvarvarande lyckades få båten flytduglig, men gruppen befann sig nu på drift, utlämnade till havsströmmarna.

Baby dog

När det regnade kunde de fånga upp vatten att dricka. Och som tur var flöt det förbi en del kokosnötter som sällskapet kunde äta.

Men allt eftersom dagarna gick blev det ändå en brutal tillvaro ute på öppet hav. Flera av dem dukade under.

– Vi kunde inte göra något med kropparna, vi tvingades att bara släppa dem till havs, säger Dominic Stally, den ende av de överlevande som enligt Solomon Star är stark nog att prata.

– Ett par dog, och lämnade sin baby efter sig. Jag höll i spädbarnet, men sedan dog det också, säger den unge mannen.

Då och då syntes fartyg i fjärran, men de skeppsbrutna kunde inte få kontakt.

Fiskare från Mexiko

Först den 23 januari, alltså efter över en månad, blev de räddade. Det var nära Nya Kaledonien, då deras båt följt strömmarna i över 2 000 kilometer.

Häromdagen ankom de till Salomonöarnas huvudstad Honiara. Efter att ha vilat ut och behandlats för uttorkning får de hemtransport till Bougainville, en ögrupp som eftersträvar självständighet men som i nuläget ingår i Papua Nya Guinea.

Liknande dramatiska historier är inte helt ovanliga på Stilla havet. Ett extremt exempel var två fiskare som gav sig ut från Mexiko i december 2012. Deras båt hamnade på drift, och de fick klara sig på rå fisk och sköldpaddsblod. Efter flera månader avled den ene. Först i januari 2014, efter över ett år på öppet hav, hittades den andre vid liv, drygt 10 000 kilometer från utgångspunkten.

Henrik Samuelsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons