Annons

Båtbränsle: Särskilda kontroller under veckan

Kustbevakningen genomför särskilda kontroller av fritidsbåtar under veckan, för att se vilket bränsle som har tankats. Fritidsbåtar får inte tankas med lågbeskattad diesel, påminner myndigheten.
Fritid • Publicerad 5 juli 2023
Fritidsbåtar får inte tankas med märkt bränsle. Arkivbild.
Fritidsbåtar får inte tankas med märkt bränsle. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

De särskilda kontrollerna genomförs mellan den 3 och den 9 juli.

Fritidsbåtarna får inte tankas med lågbeskattad diesel, som i folkmun ofta kallas "grön diesel" eller mer formellt "märkt bränsle". Det bränslet får bara användas i yrkestrafik.

Annons

"Vi har märkt att det finns stor okunskap om regelverket både hos mackägare och privatpersoner och det är många som kontaktar oss med frågor", säger Stina Ternhagen på Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Att tanka med fel bränsle är inte brottsligt. Skatteverket kan däremot ta ut en sanktionsavgift på 10 000 kronor om en båtägare eller brukaren av båten har tankat med, eller förbrukar, fel bränsle.

"Det är bra att Kustbevakningen nu har möjlighet att göra dessa kontroller. Det kommer att ge oss en bättre bild av hur reglerna efterlevs", säger Titti Campalto vid Skatteverket, i pressmeddelandet.

Båtägaren ska dessutom deklarera och betala in mellanskillnaden för de olika bränslena till Skatteverket – i dagsläget blir det cirka 1,30 kronor per liter.

Att avlägsna det så kallade märkämnet (som bland annat färgar bränslet) i lågskattad diesel är däremot brottsligt.

Fakta: Lågbeskattat bränsle – så fungerar det

Enbart fartyg som används för transport av passagerare eller varor mot ersättning, offentliga myndigheter, frivilliga försvarsorganisationer, sjöräddning, brandövervakning och liknande verksamheter får drivas med lågbeskattat bränsle. Det går även under namnet märkt bränsle.

Lagen om skatt på energi, som reglerar användningen av märkt bränsle, har funnits sedan 1994.

Skatteverket är den huvudansvariga myndigheten men saknar förutsättningarna som krävs för de fysiska kontrollerna, vilka därför utförs av Kustbevakningen.

Kontrollerna genomförs under hela året med Kustbevakningens enheter längs hela Sveriges kust, i Mälaren och Vänern. Särskilt många kontroller genomförs under veckan 27.

Källa: Kustbevakningen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons