Annons

Bästa löneutvecklingen räcker inte

De toppar löneutvecklingen de 4–5 senaste åren. Men det duger inte för sjuksköterskorna som kräver 10 000 kronor mer i månaden för de mer erfarna.
Arbetsmarknad • Publicerad 8 maj 2019
Sjuksköterskor är på krigsstigen. Arkivbild.
Sjuksköterskor är på krigsstigen. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Löneförhandlingarna mellan vårdfacket och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har kört fast sedan länge och medlarna har ännu inte kommit fram till huvudfrågan – sjuksköterskornas krav på 10 000 kronor mer till de "särskilt yrkesskickliga" – en grupp som Vårdförbundet beräknar omfatta var fjärde sjuksköterska.

– Den största knäckfrågan har inte kommit upp på bordet ännu, säger Annelie Söderberg.

Märket gäller

Annons

Hon tycker sig se en god ansats från arbetsgivarparten, men det saknas garantier i arbetsgivarnas bud, är invändningen. Och en strejk hägrar om inte SKL lättar på plånboken.

Och i det här läget ser det oerhört låst ut. SKL konstaterar att sjuksköterskornas krav är långt över vad andra på arbetsmarknaden får.

– Vi har att förhålla oss till märket, säger SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl.

Och lönemärket, det i stort sett alla yrkesgrupper har enats om, ligger på 2,3 procent för 2019. 10 000 kronor mer skulle motsvara en löneökning på i storleksordningen 25 procent.

Bra i snitt

Det är långt ifrån första gången sjuksköterskorna är på krigsstigen, och det har också burit frukt, till stor del också som en effekt av bristen på personal. Mellan 2014 och 2017, vilket är den senast tillgängliga statistiken från SCB, har sjuksköterskornas grundlön ökat med 16,7 procent, vilket är dubbelt så mycket som arbetsmarknaden i stort, plus 7,3 procent.

– Utvecklingen i snitt har varit god, säger Annelie Söderberg.

Men merparten av pengarna har gått till de sämre betalda sjuksköterskorna. För de erfarna, yrkesskickliga, har inte löneutvecklingen alls varit lika god, enligt Söderberg.

– Det blir ingen lönekarriär. Vi har en lönespridning som en jämngrå massa, säger hon, och pekar på den stora personalbristen i vården som en effekt av de dåliga lönevillkoren.

Men Niclas Lindahl köper inte argumentet att sjuksköterskorna flyr yrket, de allra flesta rör sig inom branschen.

Hur snabbt facket vill se de 10 000 kronorna extra i månadspåslag är inte ristat i sten.

Annons

– Vi har inte definierat under hur lång tid, säger Söderberg.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons