Annons

Bassäng på "Potatisåkern" vinnande bidrag

En 50 gånger 50 meter minimalistisk bassäng mitt i vattnet mellan Kattrumpan och Varvsholmen. Det är det finländska vinnande bidraget till konst på potatisåkern.
Nyheter • Publicerad 3 december 2003
Är den verklig eller bara inbillning? Ett minimalistiskt torg signerat konstnärerna Petteri Nisunen och Tommi Grönlund. 
ILLUSTRATION: PETTERI NISUNEN & TOMMI GRÖNLUND
Är den verklig eller bara inbillning? Ett minimalistiskt torg signerat konstnärerna Petteri Nisunen och Tommi Grönlund. ILLUSTRATION: PETTERI NISUNEN & TOMMI GRÖNLUNDFoto: 

– Vi är väldigt glada över det här. Jag har inte fått veta något ännu eftersom jag befinner mig i Tyskland sedan en månad tillbaka. Men det är sällan konstnärer får sådana här möjligheter, säger Petteri Nisunen som är en i duon bakom bidraget.

Det var i maj som Kalmar kommun bjöd in ett antal konstnärer till att vara med utsmycka den så kallade Potatisåkern i vattnet mellan Kattrumpan och Varvsholmen. Då hade redan Statens Konstråd beslutat att sponsra projektet med 800000 kronor och av 15 intresserade valdes sex konstnärer ut och fick fram till sista oktober på sig att ta fram var sitt skissförslag.

Annons

– Det har varit ett väldigt svårt uppdrag. Det är ett stort område och det är svårt att arbeta i vatten. Dessutom har vi hela tiden haft som krav att projektet måste kunna smälta in tillsammans med den omgivande moderna och gamla bebyggelsen. Man kan uttrycka det så att det inte är något drömprojekt för en konstnär, men om man hittar rätt konstnär så kan det bli ett drömresultat, säger Anders Boqvist, konstnär och projektledare vid Statens Konstråd.

Anders Boqvist har lett bedömningsgruppen som analyserat och bedömt de sex skisserna. Gruppen har dessutom bestått av chefen för Göteborgs Konsthall och konstmuseum Helena Persson, konstnären Dan Wolgers, arkitekten och forskaren Helena Mattsson och Henriette Koblank designprofessor i Kalmar. Och gruppen var helt eniga i sin bedömning om vilket som var det bästa förslaget.

– Det är ett sådant där förslag som det inte går att hitta ord för. Det smälter in i såväl natur som den moderna bebyggelsen på Varvsholmen. Det är undflyende och kraftfullt men samtidigt moget. De bästa konstverken är på det där sättet. Man känner att de är rätt, men man kan inte riktigt uttrycka varför, säger Anders Boqvist.

Det är den finska konstnärs- och arkitektduon Tommi Grönlund och Petteri Nisunen som står bakom det vinnande bidraget. Deras förslag är både minimalistiskt och stramt: En låg vattenbassäng i betong och stål som inramar potatisåkern till ett torg på 50 gånger 50 meter (samma kvartersmått som finns på Kattrumpan). Ett sinnrikt pumpsystem förser bassängen med nytt vatten som hindrar den från att växa igen och håller den isfri på vintern. Vid lågvatten ska sidorna på bassängen teckna en kontur mot vattenspegeln och vid högvatten så kan hela bassängen befinna sig under vattenytan.

– Tanken är att den ska belysas underifrån. Den är så minimalistisk och lågmäld att frågar sig vad det är. Är det ett naturfenomen? Är det något bebyggt?, säger Anders Boqvist.

Tommi Grönlund och Petteri Nisunen har gjort sig kända för en funktionell och minimalistisk design. Sedan 1993 driver de en arkitektbyrå, a. men, i Helsingfors tillsammans med tre andra kollegor. Men de ser sig själva som konstnärer i första hand och Tommi Grönlund driver dessutom ett skivbolag för elektronisk dancemusik.

– De senaste fem-sex åren har jag och Tommi blivit allt mer av konstnärer. Vi brukar utgå från ”rummet” och arbeta utifrån det. Ofta jobbar vi också med ljud och bild i våra installationer. Slumpen och begränsningarna hos tekniska system intresserar oss också, säger Petteri Nisunen.

Av en slump håller de just nu på med två liknande beställningsprojekt: Det i Kalmar och ett liknande i München.

– Det som var intressant med potatisåkern var just att det är en så speciell miljö. Därför ville vi jobba lågmält med att lyfta fram platsen genom torget och visa dess betydelse.

Japanska stenträdgårdar har varit en inspirationskälla. De vill fylla bassängen med vita stenar för att få ett speciellt ljus vid belysningen.

Annons

– Det finns flera olika sätt att gå tillväga, men jag tror att det är tekniskt genomförbart. Vi har talat med en mängd ingenjörer och den svåra biten blir att få dit betongväggarna, säger Petteri Nisunen.

900000 kronor tror bedömningsgruppen att ”torget” kommer att kosta. Men först måste förslaget analyseras för att se om det är möjligt att genomföra.

– Vi måste göra en teknisk analys och en kostnadsbedömning. Men det här killarna har kompetensen så jag tror nog att det är genomförbart. 900000 kronor är väldigt billigt för ett sådant här projekt, säger Anders Boqvist.

Ingen är riktigt säker på hur den politiska processen ska gå vidare. Men om allt går enligt planerna så kan torget vara uppfört till nästa höst.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons