Annons

Barnens öde lyfter hela landet

– Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel!
Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.
Colombia • Publicerad 10 juni 2023
Ett foto från Colombias presidentkansli som visar hur de funna barnen tas om hand i djungeln.
Ett foto från Colombias presidentkansli som visar hur de funna barnen tas om hand i djungeln.Foto: Foto: AFP/TT
Ett av de fyra barnen bärs till en ambulans på en miliär flygbas i Colombias huvudstad Bogotá.
Ett av de fyra barnen bärs till en ambulans på en miliär flygbas i Colombias huvudstad Bogotá.Foto: John Vizcaino/AP/TT
Militärer bevittnar den lyckliga upplösningen av dramat med de försvunna fyra barnen i den colombianska regnskogen.
Militärer bevittnar den lyckliga upplösningen av dramat med de försvunna fyra barnen i den colombianska regnskogen.Foto: Ivan Valencia/AP/TT

Syskonen försvann efter en flygolycka den 1 maj. Deras mamma, piloten och ytterligare en vuxen omkom i kraschen. Men barnen var borta.

Under sökinsatsen hittades spår efter syskonen– tretton, nio, fyra och nästan ett år gamla – som är från ursprungsbefolkningsgruppen Huitoto. Det handlade om fynd som halväten frukt, en blöja, fotavtryck.

Annons

Enligt morfar Fidencio Valencia lär sig Huitoto-barn tidigt att fiska, jaga och samla växter. Han säger till AFP att de är vana vid att vistas i regnskogen och lyfter särskilt fram det äldsta syskonet Lesly:

– Den stora flickan är mycket intelligent. Hon är mycket aktiv, hon är stark.

Jaguarer och ormar

På fredagen hittades de efter ett enormt pådrag i oändlig terräng som huserar jaguarer, ormar och andra rovdjur.

President Gustavo Petro talade om "en magisk dag" när han återvände hem från Kuba efter att ha undertecknat en vapenvila med gerillagruppen ELN.

"En glädje för hela landet! De fyra barnen som försvann för 40 dagar sedan i den colombianska djungeln hittades levande", skrev presidenten på Twitter.

Han lade också ut en bild som visade räddningsarbetare och militärer som tar hand om de till synes utmattade barnen. En av dem håller en flaska mot det yngsta syskonet, en pojke på elva månader.

– De var ensamma, de klarade det på egen hand. Ett exempel på överlevnad som kommer att gå till historien, sade Petro på en pressträff.

"De är svaga"

En video från försvarsdepartementet visar hur barnen firas upp till en helikopter som hovrar i mörkret ovanför höga träd i den täta regnskogen.

Turen gick till San José Del Guaviare i utkanten av djungeln där barnen fördes över till ett ambulansflyg som tog dem till huvudstaden Bogotá. På flygplatsen bars barnen ut på bårar insvepta i termiska filtar

– De är svaga. Nu måste läkarna få undersöka dem, sade president Petro.

Annons

I sökinsatsen deltog runt 160 soldater och ett 70-tal personer från ursprungsbefolkningen med djupa insikter om djungeln. Enligt arméchefen Helder Giraldo tillryggalade räddningsarbetarna totalt över 260 mil.

"I en aldrig tidigare skådad operation i vårt lands historia har något som verkade omöjligt ha åstadkommits", twittrade Giraldo.

Alla vill veta

Flygtransporter är vanliga i området, där vägarna är få. Det enmotoriga planet, en Cessna 206, var på väg från Araracuararegionen till San José Del Guaviare, en flygning på 35 mil.

Piloten larmade bara efter några minuter om motorproblem. Sedan försvann planet från radarn. Det påträffades hängande nästan vertikalt i träden. De tre döda fanns vid nedslagsplatsen.

Men inga barn.

Under letandet släpptes tusentals flygblad över området med information, både på spanska och på barnens modersmål, med överlevnadstips och uppmaningar om att stanna där de var. Militären sänkte även ner matpaket och vattenflaskor.

Exakt hur de fyra syskonen gjorde för att klara sig återstår att berätta. Under tiden firar Colombia dramats lyckliga slut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons