Annons

Barn skadat i nytt våldsdåd i Norrköping

En explosion har inträffat i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. Fastigheten har fått stora skador och både barn och vuxna som befann sig i en lägenhet träffades av glassplitter.
Polisen har sedan tidigare varnat för en "oroväckande våldsspiral" i staden.
Brott • Publicerad 27 juli 2023
En explosion har inträffat i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. Fastigheten har fått stora skador och både barn och vuxna som befann sig i en lägenhet träffades av glassplitter.
En explosion har inträffat i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. Fastigheten har fått stora skador och både barn och vuxna som befann sig i en lägenhet träffades av glassplitter.Foto: Pontus Stenberg/TT
Polisen utreder grov allmänfarlig ödeläggelse.
Polisen utreder grov allmänfarlig ödeläggelse.Foto: Pontus Stenberg / TT

Det var vid 03.30-tiden natten mot torsdagen som en explosion inträffade vid ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. I explosionen fick både vuxna och minst ett barn glassplitter på sig, men ingen person ska vara allvarligt skadad.

– Det är personer som har fått mindre blessyrer av framför allt glassplitter, säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

Annons

Fastigheten ska ha fått stora skador. Bland annat är flera fönsterrutor på andra och tredje våningen förstörda, enligt Norrköpings Tidningar. Även fordon och andra föremål i närheten skadades vid detonationen.

Bombskyddet bistår

Under morgonen är nationella bombskyddet på plats för att undersöka området och bistå polisen.

– De kommer också att eftersöka ifall det finns fler föremål i omgivningen, säger Marcus Anefur.

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person har gripits i samband med händelsen.

Samband

Flera våldsdåd har inträffat i Norrköping på kort tid och polisen har tidigare sagt att man misstänker att flera av händelserna har ett samband. Det rör sig bland annat om skottlossningar mot fastigheter och ett farligt föremål som slängdes in på en bilfirma i helgen.

– Det är en mycket oroväckande våldsspiral som pågår, sade polisens förundersökningsledare Jan Staaf till Norrköpings Tidningar under onsdagen.

Huruvida nattens explosion kan kopplas till tidigare våldsdåd är dock för tidigt att säga, enligt polisens presstalesperson Marcus Anefur.

– Men givetvis tittar vi på om det finns någon form av gemensam nämnare med tidigare ärenden, säger han till TT.

Ordningsvakter sätts in

Styrande politiker i Norrköping planerar nu att sätta in ordningsvakter efter den senaste tidens händelser, skriver P4 Östergötland.

– Vi har känt oss tvingade att göra någonting från kommunens sida när inte polisens resurser räcker till, säger kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Sophia Jarl (M), till radion.

Fakta: Våldsvågen i Norrköping

Sedan den 20 juli har flera våldsdåd inträffat i Norrköping.

– På torsdagskvällen den 20 juli avlossades skott mot en villa i Hageby, en stadsdel i södra delen av Norrköping.

– Under natten mellan den 21 och 22 juli inträffade en skottlossning i sydvästra delen av Norrköping i stadsdelen Klockaretorpet, då skott avlossades mot en bilfirma.

Samma natt larmade även en boende i Klockaretorpet om att en person har varit på väg att skjuta mot dennes bostad. Händelsen rubriceras som grovt olaga hot, enligt Norrköpings Tidningar.

– Under lördagen 22 juli hittades ett misstänkt föremål som hade kastats in genom fönstret på en bilfirma i stadsdelen Butängen. Polisen konstaterade senare att föremålet var skarpt.

– Under natten mellan 24 och 25 juli inträffade en skottlossning i centrala Norrköping. På plats konstaterade polisen skador i en port.

– Under natten mot i torsdagen inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. Minst två personer skadades av glassplitter.

Källa: TT, lokala medier.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons