Annons

Barn omhändertagna – hölls isolerade

Fem barn i Skåne har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar, skriver och . Barnen ska aldrig ha fått gå i skolan och bedöms sakna grundläggande kunskaper för att kunna fungera i samhället.
Samhälle • Publicerad 2 juni 2019
Fem barn i Skåne har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar. Barnen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Fem barn i Skåne har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar. Barnen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Det var under sommaren förra året som myndigheterna uppmärksammade familjen, två vuxna och fem barn mellan 4 och 18 år, som bor i en villa i Skåne. När socialsekretare besökte bostaden beskrevs den som "i det närmaste en sanitär olägenhet".

Socialtjänsten i den berörda kommunen omhändertog fyra av barnen och placerade dem på HVB-hem och i jourfamiljer.

Annons

De utredningar som gjorts visar att barnen saknar grundläggande kunskaper och färdigheter för att kunna fungera i samhället.

Barnen har bland annat ingen tidsuppfattning, vet inte hur man duschar eller tvättar sig och har graverande brister i sitt tal.

Föräldrarna har överklagat omhändertagandet till alla instanser som finns i Sverige, men utan att få vårdnaden tillbaka.

I en telefonintervju med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan förnekar barnens mamma att barnen vanvårdats och isolerats från samhället.

– Det stämmer överhuvudtaget inte, säger hon.

Mamman säger bland annat även att barnen har fått skolundervisning av föräldrarna via en amerikansk webbaserad skola. Men enligt skolans rektor har barnen aldrig varit inskrivna i skolan, skriver tidningarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons