Annons

Barn med mässling besökte akuten

En patient med mässling har flera gånger besökt akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge sydväst om Stockholm. Nu inleds smittspårning för att förhindra att fler blir sjuka.
Sjukvård • Publicerad 9 maj 2019
Anslag utanför barnakuten på Östra Sjukhuset i Göteborg förra året, när Västra Götaland drabbades av ett utbrott av mässling. Arkivbild.
Anslag utanför barnakuten på Östra Sjukhuset i Göteborg förra året, när Västra Götaland drabbades av ett utbrott av mässling. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Det är oklart hur många som har haft kontakt med det smittade barnet som har besökt akutmottagningen flera gånger under de senaste fem dagarna. Sjukvården försöker kartlägga vilka som kan ha exponerats för smittan och erbjuda förebyggande vård. Det viktigaste är kanske att sprida information så att de som kan ha smittats vet vilka symtom de ska ge akt på, förklarar Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Insjuknandet brukar ske mellan 7 och 18 dagar efter exponering, först som förkylningssymtom.

Annons

– Man får feber, torrhosta, irriterade röda ögon, utslag i munslemhinnan. Sedan dröjer det tre, fyra dagar innan mässlingsutslagen kommer. Man är smittsam även under den perioden som man har luftvägssymtom, säger Per Follin.

Fallet är det femte som har konstaterats i region Stockholm hittills i år. Årligen brukar mellan 10 och 20 fall konstateras i regionen. I hela landet rapporterades förra året enligt Folkhälsomyndigheten drygt 40 fall.

Världshälsoorganisationens (WHO) slog nyligen larm om en kraftig ökning av antalet fall av mässling i världen under första kvartalet. Men i Sverige syns ingen liknande uppgång.

– I Sverige är situationen god. Vi har en hög barnvaccinationstäckning. Det hindrar inte att vi ändå kan se fall och att speciellt mottagliga personer kan bli svårt sjuka, säger Per Follin.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons