Annons

Bankfack i London och New York töms på guld

Ekonomi • Publicerad 9 oktober 2022
Guld säljs av i städer som London och New York, vilket ökar efterfrågan i bland annat Kina. Arkivbild.
Guld säljs av i städer som London och New York, vilket ökar efterfrågan i bland annat Kina. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler städer som London och New York säljer sitt guld.

Sedan slutet av april har 527 ton guld lämnat bankfack i de två stora städerna, enligt statistik från bland annat CME Group.

Annons

Allt fler vill få ut sina tillgångar i pengar i takt med att Federal Reserve och andra centralbanker höjer styrräntan. Det i sin tur har lett till att guldpriset har rasat med 18 procent sedan toppen i mars.

Guldet, i form av tackor och smycken, säljs istället på marknader i Asien där efterfrågan har stigit i takt med att priset gått ned.

I bland annat Istanbul, Dubai och Shanghai har efterfrågan den senaste veckan varit så stor att guldpriset lokalt ibland överstigit det globala priset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons