Annons

Läge att pressa bolåneräntan

Den ökade konkurrensen krymper bankernas vinster på bolånen.
Det är läge att förhandla om lånen, det går att pressa räntan än mer.
Ekonomi • Publicerad 11 februari 2020
Bankernas vinstmarginaler på bolånen krymper. Arkivbild.
Bankernas vinstmarginaler på bolånen krymper. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bankernas lönsamhet på bolånen fortsätter att krympa, visar Finansinspektionens nya statistik. Och har så gjort sedan toppen vintern 2017/2018.

– Ett sätt och se på det är att den (lönsamheten) gick upp väldigt mycket innan dess, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

Annons

De rörliga utlåningsräntorna (tre månader) låg i genomsnitt stilla under fjärde kvartalet, men bankernas egna upplåningskostnader ökade något, enligt Finansinspektionens återkommande mätningar av bankernas vinstmarginaler på bolån. Sammantaget gjorde det att den så kallade bruttomarginalen sjönk med 0,05 procentenheter till 1,37 procent, jämfört med kvartalet före.

Nya aktörer

Sedan december 2017 då bankernas bruttomarginal var som högst, 1,71 procent, har marginalerna därmed sjunkit med 0,34 procentenheter. Som lägst låg marginalerna strax över 0,2 procent runt tiden för finanskrisen 2008/2009, men så lågt lär det inte bli igen, enligt Braconier.

– Det har blivit ett starkare konkurrenstryck, nischbankerna har tagit marknadsandelar och nya aktörer på bolånemarknaden har kommit in, säger Henrik Braconier om de krympande bankvinsterna.

Jämförelsetjänsterna är en annan typ av ny aktör, de har vuxit upp som svampar senaste åren, men huruvida de pressar räntorna generellt är svårt att säga, enligt FI.

– Men de ger folk en fingervisning, om jag byter bank kan jag få lägre ränta, säger Braconier.

Pengar att tjäna

Men trots det går det att pressa bankerna mer. Det gäller att hela tiden vara vaksam och aktiv, gamla rabatter kan ha smugits bort. Och kanske speciellt gäller det de kunder som suttit still i bolånebåten de senaste åren. Enligt FI är bankernas vinstmarginaler fortfarande relativt goda.

– Lönsamheten i bankernas bolåneaffär är fortfarande hög, säger Braconier.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons