Annons

Banken: Högre inflation väntas i söder

Bostadsbyggandet kommer troligtvis att sakta in och elpriserna kan slå mot en stark arbetsmarknad.
Inflationen väntas i vinter även komma in betydligt högre i södra Sverige jämfört med i norra, enligt Swedbanks rapport.
Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2022
Samtliga regioner kommer att påverkas av den inbromsande ekonomin, enligt banken. Arkivbild.
Samtliga regioner kommer att påverkas av den inbromsande ekonomin, enligt banken. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Att ekonomin saktar in kommer att påverka samtliga regioner, det skriver Swedbank i sin nya rapport om hur konjunkturutsikterna påverkar landets regioner.

Förutom att bostadsbyggandet kommer att sakta in så kommer även de höga räntorna bidra till att bostadspriserna fortsätter att backa i hela landet. Banken räknar i stort med hela 15 procents nedgång fram till det första halvåret under 2023.

Annons

Men ett betydligt större prisfall är däremot att vänta i storstadsregionerna Stockholm och Uppsala, där hushållen i genomsnitt är mer skuldsatta i relation till sin inkomst och därmed räntekänsligare. Hela pandemins prisuppgång kan till och med raderas ut där, enligt Swedbanks prognos.

Inflationen väntas även stiga mer i de södra elprisområdena till följd av de höga elpriserna i vinter, jämfört med i norr. KPI-inflationen kan då stiga till drygt 14 procent i södra Sverige, jämfört med knappt 12 procent i norra Sverige, enligt bankens beräkningar.

De höga elpriserna som slår mot företagen kan även bidra till att arbetsmarknaden i södra Sverige och i norra delarna av Mellansverige utvecklas sämre.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons