Bambubrist skickar pandor tillbaka till Kina

Kanada • Publicerad 13 maj 2020
Er Shun får återvända hem till Kina tillsammans med Da Mao. Arkivbild.
Er Shun får återvända hem till Kina tillsammans med Da Mao. Arkivbild.Foto: Adrian Wyld/AP/TT

Er Shun och Da Mao skulle egentligen ha stannat i Kanada i flera år till. Men djurparken i Calgary har beslutat att skicka hem pandaparet till Kina i förtid sedan coronapandemin lett till matbrist.

Jättepandorna lever nästan uteslutande på bambu och äter omkring 40 kilo om dagen, enligt djurparken. Och större delen av Er Shuns och Da Maos intag brukade flygas in från Kina två gånger i veckan. Men nu har flygen ställts in på grund av coronaviruset och djurparken har svårt att hitta tillräckligt med pandamat på hemmaplan.

"Vi tror att det bästa och säkraste stället för Er Shun och Da Mao under dessa utmanande nya tider är där det finns rikligt med lättillgänglig bambu", skriver djurparkschefen Clément Lanthier.

Kina har monopol på jättepandan och vänligt sinnade länder kan få hyra dem under ett antal år. Er Shun och Da Mao kom till Kanada 2014 som en del i ett tioårigt uthyrningsprogram.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.