Annons

Både snack och hockey för Patrik Lindgren

Patrik Lindgren älskar mespop. Och så gillar han när det händer mycket.
Det är därför han har ordnat festivaler, konserter och tar hit Rocky Dennis ikväll.
Nyheter • Publicerad 17 december 2003
18-åriga Patrik Lindgren gillar när det händer saker.
FOTO: MATS HOLMERTZ
18-åriga Patrik Lindgren gillar när det händer saker. FOTO: MATS HOLMERTZFoto: 

Igår kväll låg jag faktiskt och funderade på om jag skulle göra det här till ett långt brandtal till idealismen.

Patrik Lindgren tänker. Jag skulle säga att han tänker mer än en genomsnittlig 18-åring. Eller i alla fall längre och på andra saker.

Annons

Vi träffas på ett kafé och Patrik Lindgren berättar att det inte har blivit så mycket tid i skolan för honom den här veckan, det har varit så mycket annat. Det brukar bli så veckan innan han ska arrangera en konsert. Då är det alltid mest att göra. Men, säger han, det är okej, skolan är inte så viktig som det påstås. Det gäller att prioritera.

Patrik Lindgren är en av de ovanliga människorna som gör saker. Han pratar inte bara. Det är medvetet.

– Ett av våra största mål är att våra initiativ ska inspirera andra att göra likadant. Det är viktigt att vara en god förebild. För det är det värsta jag vet; att säga en sak och göra en annan. Jag tycker det är jätteviktigt att det är både snack och hockey, att man bär upp sina ord.

Nu har Patrik Lindgren och hans kompisar arrangerat två festivaler och ett tiotal konserter, bland annat fick han hit de australiensiska indiefavoriterna i The Lucksmiths tidigare i höstas. På fredag är det dags för den senaste idén att sjösättas. Då fixar han nämligen klubbkväll på baren Appsolut i Kalmar.

– Vi har tänkt köra klubb ganska länge. Vi är inte tillfreds med utbudet, det finns en annan klubb som är lite nischad, men vi vill bara spela musik vi gillar utan att kompromissa. Vi vill bevisa att det funkar i Kalmar också. Det handlar ofta om det: bevisa att det går i Kalmar, säger han.

Med indieföreningen Benno som stor förebild är Patrik Lindgren en anhängare av DIY-kulturen eller do it yourself som det står för. Att göra själv och inte låta sig styras eller köpas.

Patrik Lindgren tycker det är viktigt att det finns alternativ och ”någon måste ta sitt ansvar” säger han på skoj.

– Det låter kanske fånigt men jag känner en viss åldersrelaterad press. Jag vill göra så mycket jag kan nu medan jag orkar och har möjligheterna. Medan jag är het.

Han skrattar åt sig själv.

– Jag försöker så gott jag kan. Jag får göra det som jag känner för mest, jag får träffa alla mina kompisar och ta hit de banden jag gillar bäst. Om det är något jag brinner för så gör jag det.

Annons

Patrik Lindgren brinner för Rocky Dennis musik. Det märks när han pratar om den.

I somras visste inte många att Rocky Dennis var något annat än en deformerad pojke i filmen Mask. Då spelade artisten Rocky Dennis på festivalen Mitt nästa liv, som Patrik Lindgren är med och arrangerar.

– Jag hade min stora uppenbarelse någon gång i våras. Det var en kompis från Göteborg som tipsade om honom. Jag laddade hem några mp3:or och tyckte det var bra. Men det tog ett tag innan jag fattade omfattningen.

Nu verkar varenda musikkritiker och en hel del av publiken också ha fattat storheten med Rocky Dennis själfyllda variant av popmusik. Det tycker Patrik Lindgren bara är bra.

– Egentligen är jag inte ett dugg förvånad, utan det känns som det mest självklara på samma sätt som en massa andra band också förtjänar uppmärksamhet. Han har redan ett svenskt skivbolag och jag tror inte det är någon risk för att han säljer sig. Det är bara kul att fler får höra honom.

Och det är tur att Patrik Lindgren känner Jens Lekman (Rocky Dennis) vid det här laget. Annars hade det nog inte blivit någon konsert ikväll.

– Han bokas av bokningsbolaget Luger sedan någon månad tillbaka och hade jag gått genom dem hade det kanske kostat 5-6000 kronor. Nu spelar han bara för resan. Som vanligt.

Som en god indiepoppare gör.

Lotta Nyberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons