Annons

Badare spetsades – företag får böta 700 000

Doppet i havet slutade med en allvarlig olycka – en 30-årig man spetsades på en rostig järnpåle. Nu döms Ystad Saltsjöbad att betala en företagsbot på 700 000 kronor, rapporterar .
Rättsligt • Publicerad 8 juni 2021
Doppet i havet slutade med en allvarlig olycka. Arkivbild.
Doppet i havet slutade med en allvarlig olycka. Arkivbild.Foto: Gerald Herbert/AP Photo/TT

– Han föll bakåt och sprättades upp på en rostig järnpåle och han satt fast. Pålen var trubbig så ingenting punkterades. Han blev snarare söndertrasad invärtes, berättade mannens sambo för tidningen efter olyckan.

Den inträffade 2016 när mannen gick ner för en repstege, halkade till och föll ner i vattnet. Han föll på en metallkonstruktion under vattnet som sommartid används för att bära upp en badstege.

Annons

Mannen behövde efter olyckan opereras flera gånger och har fått bestående men. Efter olyckan har Ystads kommun och Ystad Saltsjöbad varit oeniga om vem som ska ta på sig ansvaret.

Både badbryggan och den rostiga järnpålen är i kommunens ägo, men kommunen tar bort badstegen av metall när sommarsäsongen är slut. Övrig tid på året har företaget enligt ett avtal rätt att sätta ut repstegar.

Ystads tingsrätt har kommit fram till att företaget ansvarade för säkerheten och borde ha räknat med att gäster skulle använda repstege för att ta sig ner i vattnet. Domstolen påpekar att repstegen saknade varningstext där det framgår att det är riskabelt att använda den och att den bara får användas i nödfall.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons