Annons

Avtal ska ge bevis mot IS-svenskar

Sverige har ingått ett internationellt avtal för att lättare få fram bevis mot IS-svenskar som begått brott i Irak.
Brott • Publicerad 7 maj 2021
Stridande för Islamiska staten, IS, i Raqqa i Syrien 2014.(Militant Website via AP, File)
Stridande för Islamiska staten, IS, i Raqqa i Syrien 2014.(Militant Website via AP, File)Foto: Uncredited

Han tror att avtalet med FN-organet UNITAD om samarbete kring bevisinsamling blir en "kraftfull mekanism" för att få IS-terrorister dömda.

Damberg påpekar också att det inte finns någon preskriptionstid för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

Annons

IS-anhängare har lämnat efter sig stora mängder material i Irak, till exempel kvarlämnade arkiv och mobiltelefoner. UNITAD samlar in och kategoriserar uppgifterna och hämtar även in information från vittnen och brottsoffer, samt bistår i öppnande av massgravar.

– Jag tror att vi kommer att kunna hitta fler bevis, säger Damberg.

Han uppger att "en handfull" utredningar med svenskkopplingar pågår just nu.

– Oftast tar de här utredningarna lång tid, så jag skulle inte bli förvånad om vi får fler med tiden. Ingen kan gå säker, säger Damberg.

Han påminner om att efter folkmord och krigsbrott i Rwanda och forna Jugoslavien så tog det flera år innan bevis kom fram, men till slut kunde förövare dömas, även i Sverige.

Kan användas här

UNITAD inrättades 2017 för att stödja nationella försök att hålla IS ansvariga för krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord i Irak. Det ska ske genom att samla in och bevara bevis som ska kunna användas i nationella rättegångar, i första hand inför domstol i Irak.

Men bevisningen kan även överlämnas till brottsbekämpande myndigheter i andra länder.

– Skulle det vara så att någon person som befinner sig i Sverige och begått den här typen av brott så kan vi också använda bevisen i svenska domstolar, säger Damberg

Svenska medborgare kan inte utlämnas till länder utanför EU och Norden. Det kan däremot icke svenska medborgare som befinner sig i Sverige.

– Men det måste följa gängse procedur och domstolar måste ta ställning till om det finns hinder mot utlämning, säger Damberg.

Annons

Ett sådant hinder skulle kunna vara risk för dödsstraff.

Lättare få bevis

Sverige samarbetar redan i dag med UNITAD, men det nya avtalet ska underlätta det samarbetet, till exempel genom att upprätta kontaktpunkter för utbyte av information hos Polisen och Åklagarmyndigheten.

– Vi tror att vi lättare kommer att få tillgång till bevisning, men också att vi kommer att kunna förse UNITAD med bevisning som svenska poliser och åklagare sitter på , säger Damberg.

UNITAD jobbar även tillsammans med den irakiska regeringen för att hjälpa Irak med att få fram lagstiftning för att inrätta särskilda domstolar som ska pröva personer med kopplingar till IS för brotten folkmord, brott mot män­sklig­het­en och krigsbrott.

Det är ett arbete som den svenska regeringen stödjer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons