Annons

Glad påsk på Europabörserna

Stockholmsbörsen tog påskledigt med ett kurslyft på 0,6 procent för OMXS-index på skärtorsdagen. Även de ledande Europabörserna steg.
Börs • Publicerad 1 april 2021
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Med kurslyftet på skärtorsdagen inleder Stockholmsbörsen årets andra kvartal uppåt efter lyftet på nästan 14 procent för OMXS-index under första kvartalet.

De tyngsta dragloken inför långhelgen bland de mest omsatta aktierna var verkstadskoncernen Atlas Copco och storbanken Nordea, upp med 1,4 respektive 0,7 procent.

Annons

En annan vinnare var Skanska, vars aktie steg 1,1 procent efter beskedet om att byggkoncernen tecknat avtal om att bygga en kontorsbyggnad i London för cirka 1,5 miljarder kronor.

Bromskloss var klädkedjan H&M, vars aktie fortsatte ned med 0,7 procent efter en turbulent vecka mot bakgrund av konsumentbojkotten i Kina.

Lastbilstillverkaren AB Volvos aktie föll 4,8 procent. Fast justerar man kursen för att aktien handlas utan rätt till utdelning på totalt 15 kronor aktie efter gårdagens årsstämma steg egentligen aktien.

Börshumöret globalt stärktes bland annat av president Joe Bidens plan för att satsa 2 300 miljarder dollar på infrastruktur. Därtill kom en serie starka inköpschefsindex, som antyder en stark ekonomisk återhämtning – även i eurozonen.

Oljepriset har stigit inför en väntad förlängning av uppgörelsen om produktionskvoter i pandemin mellan oljekartellen Opec och andra stora oljeländer som Ryssland.

På de ledande Europabörserna stängde Frankfurtbörsens DAX-index på plus 0,7 procent, CAC40-index i Paris ökade 0,6 procent och Londonbörsens FTSE100-index lyfte 0,4 procent.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons