Annons

Avskalade personporträtt med stort djup

Galleri Karneval, Albrunna: Mod och rädsla.
Angelica Kristenson Aurelius. Stockholm. Gabriel Aurelius, Stockholm.
Barn och ungdomar från sommarens Följa Form-verkstad.
Skulptur. Till och med den 1 oktober.
Nyheter • Publicerad 30 september 2006
- Det är det undermedvetna som bär fram konstnären, säger Angelica, som har ett mycket nära förhållande till sina porträtt. Nu ställer hon ut i Albrunna.
- Det är det undermedvetna som bär fram konstnären, säger Angelica, som har ett mycket nära förhållande till sina porträtt. Nu ställer hon ut i Albrunna.Foto: DANIEL SVENSSON
Angelica Kristenson Aurelius: Mother.
Angelica Kristenson Aurelius: Mother.Foto: 

I en absurd och komplicerad värld finns det en sak vi kan vara helt säkra på, och det är att allt utvecklas, säger konstnären Angelica Kristenson Aurelius.

Hon börjar tala om Albert Camus version av Sisofys-myten och om ur det abstrakta bara kan levas genom ett skapande förhållningssätt.

Annons

På Galleri Karneval i Albrunna får besökarna se hur hon och hennes son Gabriel Aurelius uttrycker sina förhållanden till det abstrakta.

För Angelica Kristenson Aurelius är detta en i raden av utställningar, hon har tidigare i år ställt ut både på Liljevalchs Vårsalong och haft en separatutställning på Konstakademien. Förra året var hon Kalmar konstmuseums Sydostenstipendiat.

För Gabriel Aurelius, 14 år, är detta första gången han delger omgivningen delar av sitt inre. Gabriel har ett intellektuellt funktionshinder som gör att han inte talar, och han är avvaktande mot nya människor. Men på Galleri Karneval finns en hel vägg med hans "berättelser"; ett 70-tal målningar han gjort på en experimentverkstad för unga som Galleri Karneval arrangerade i somras i somras på temat mod och rädsla under projektledaren är Eva Matthis ledning.

Det är gripande att se hur hans bilder förändras från täta, mörkt ihopnystade penseldrag till livskraftiga färger där penseldragen öppnar sig; söker sig utåt och strävar uppåt.

- Han har gjort en stor utvecklingsresa när han målade alla de här bilderna under en vecka, säger Angelica Kristenson Aurelius. Att vara kreativ är att utvecklas. Konsten och språket är båda redskap för att uttrycka sig och att kommunicera.

Gabriel Aurelius går i en särskola i Stockholm som han älskar, men att delta i en grupp med okända ungdomar på Galleri Karneval var ett stort steg för honom. Lillebror Kristian hade redan varit med flera somrar. Nu var det Gabriel som tog det stora steget ut i livet; det liv som ibland kan verka mer främmande för honom än för många av oss andra.

- Han var stolt över att kunna göra samma sak som sin bror vilket inte händer så ofta, berättar Angelica Kristenson Aurelius.

Varje dag under en vecka cyklade hon och Gabriel från familjens andra hem i Södra Möckleby till Albrunna på tandemcykeln.

Där mötte Walle Dickson, galleriets ägare, Gabriel Aurelius för att vara hans stödperson i gruppen med ungdomar. Det märks att det finns en varm vänskap mellan dem, att Walle fått Gabriels förtroende. Med Gabriels funktionsnedsättning behöver han alltid en person att samverka med, inte bara vid tandemcykling.

Utställningen på Galleri Karneval har sitt ursprung i Gabriel Aurelius bilder.

Annons

- När vi i somras fyllde en vägg med hans målningar vid Följa Form-verkstadens avslutning, blev jag väldigt gripen av vad de sa mig om hans bild av livet, kärleken och hoten, berättar Walle Dickson, så jag bad dem ställa ut här tillsammans.

- För mig har rädslan alltid varit närvarande, och läsandet min tröst, säger Angelica Kristenson Aurelius.

Hon citerar Gunnel och Lars Ahlins bok Hannibal segraren: "Han griper avgrunden med sina klor och ser ned i den med stolthet".

- Här anar jag att fasan kan övervinnas och avgrunden bli den brunn varur man hämtar inspiration.

Angelica Kristenson Aurelius har ett djup och ett allvar, men det lyses ofta upp av hennes filosofiska tankar som hon gärna delar med sig av när vi träffas i galleriet.

Vi är omslutna av hennes stora målningar av människor i helfigur. De befinner sig i avskalade, mycket tysta rum. Och själva verkar de lika tysta. Inåtvända. Men bara tills jag går närmare målningarna. Då när jag står där ansikte mot ansikte med dem blir jag starkt berörd i djupet av min själ. Med en oerhörd känslig hand har Angelica Kristenson Aurelius fångat modellernas allra innersta djup. Trots att jag inte har någon egen relation till dem, känner jag att de vill bli lyssnade till. Och när jag börjar lyssna är det gensvaret inom mig själv jag hör.

- Det är det undermedvetna som bär fram konstnären, säger Angelica Kristenson Aurelius, som har ett mycket nära förhållande till sina porträtt. När ett porträtt är klart kan jag titta på det länge, länge. I dagar. Det är en oerhört stark upplevelse för mig att möta det som finns i bilderna - jag har en orolig själ och i mina bilder får jag en terapeutisk spegling av mitt eget inre.

Livets existentiella frågor söker ständigt svar i hennes oroliga själ, och hon menar att vi lever livet för att ständigt utvecklas. Finna nya svar. Hon är övertygad om att våra sökande själar fortsätter att existera; att själen återkommer i en ny kropp.

Kanske är det detta synsätt som återspeglas i porträtten. Angelica Kristenson Aurelius ägnar dagar åt att måla de levande modellernas ansikten - själens spegel; vad ansiktena uttrycker av människans inre, medan den kropp som själen befinner sig i i detta livet är underordnad i bilden. Med snabba, lätta linjer gestaltar hon kroppen som en rumslighet, en boning.

Angelica Kristenson Aurelius är en porträttmålare som arbetar i en klassisk tradition, Fine Art, samtidigt som hennes bilder är mycket säregna. Som betraktare får man inte bara ta del av den inre dialog som sker mellan konstnären och hennes modell, utan man kan själv få delta i den genom sina egna undermedvetna strömmar.

Under Konstnatten och skördefesten kan besökarna prova att måla och skulptera i en öppen levande verkstad på Galleri Karneval

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons