Annons

Avloppsvatten visar ökade virusmängder

Spridningen av coronaviruset ökar snabbt i Stockholmsregionen och kan vara på väg tillbaka till vårens nivåer, att döma av virusmängderna i avloppsvattnet.
Coronaviruset • Publicerad 5 oktober 2020
Coronaviruset tycks spridas med ny fart i Stockholmsregionen. Arkivbild.
Coronaviruset tycks spridas med ny fart i Stockholmsregionen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Forskare vid KTH i Stockholm har sedan i våras analyserat förekomsten av coronasmitta i avloppsvattnet. I ett pressmeddelande säger Cecilia Williams, KTH-professor på SciLifeLab att ökningarna i slutet av september gör att nivåerna nu påminner om de som var i maj.

"Vi kan i studien konstatera att vi ser en mycket tydlig ökning av antalet fall av covid-19 i samhället, som inte beror på att fler har testats", säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och KTH-forskare i pressmeddelandet.

Annons

KTH poängterar att fler personer genomgick testning för misstänkt smitta under augusti och september än under våren och den första delen av sommaren, men att det förklarar inte nivåerna som ses i avloppsvattnet nu.

"Min tolkning är att den här senaste ökningen definitivt handlar om ett ökat antal smittade personer i samhället. Det blir intressant att se på resultaten nästa vecka om trenden fortsätter, och antalet fall av covid-19 fortsätter att öka", säger Cecilia Williams i pressmeddelandet.

Cetecioglu Gurol säger i pressmeddelandet att vattenprover kan vara ett alternativ till individuell testning för att få en bra bild över smittläget i samhället.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons