Annons

Avhopp från danska regeringssamtalen

Danmark • Publicerad 3 december 2022
Konservative folkepartis partiledare Søren Pape Poulsen. Arkivbild.
Konservative folkepartis partiledare Søren Pape Poulsen. Arkivbild.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

De danska regeringsförhandlingarna har gått in på sin andra månad, men landet väntar ännu på en lösning. På lördagen stod det klart att Konservative folkeparti (KF) lämnar samtalen.

"Jag har varit uppriktigt intresserad av att se hur mycket vi skulle kunna närma oss varandra. Men när det kommer till kritan ser jag inte hur det är förenligt med de löften vi gav i valrörelsen", skriver partiledaren Søren Pape Poulsen på Facebook.

Annons

Inför valet den 1 november sade han att partiet under inga omständigheter skulle sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men efter valet, när det stod klar att KF förlorat mandat, bytte partiledaren fot och välkomnade de förhandlingar han nu lämnar.

Därmed återstår sex partier att förhandla med för S-ledaren Mette Frederiksen, vars parti blev störst i valet.

I ett liknande läge efter valet 2019 bildade hon en minoritetsregering med stöd från mindre vänsterpartier, men den vägen har misslyckats och Frederiksen söker en blocköverskridande regering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons