Annons

Även slutet på Knutbyrättegång stängt

Brott • Publicerad 5 februari 2020
Illustration från huvudförhandlingens första dag. Arkivbild.
Illustration från huvudförhandlingens första dag. Arkivbild.Foto: Ingela Landström/TT

Även slutanförandena i rättegången mot tre tidigare pastorer i Knutbyförsamlingen kommer att hållas bakom stängda dörrar, skriver Uppsala tingsrätt i ett pressmeddelande.

Huvudförhandlingen har till största delen varit stängd för allmänheten, för att inte de sekretessbelagda identiteterna på tre personer i målet skulle råka röjas. Tanken var dock att slutanförandena, alltså delen där åklagare och advokat argumenterar för sin sak, skulle vara offentliga. Men nu har tingsrätten beslutat att också de ska vara stängda, efter en begäran om detta.

Åsa Waldau, mest känd som "Kristi brud", har åtalats för flera fall av misshandel av andra församlingsmedlemmar. Peter Gembäck har åtalats för misshandel och olaga tvång. En tredje tidigare pastor har åtalats för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons