Annons

Australisk kardinal åter i domstol

Den australiske kardinalen George Pell, som dömts för övergrepp mot barn, framträdde under onsdagen i en domstol i Melbourne.
Han överklagar domen mot honom med hänvisning till att den är orimlig och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han har begått något brott.
Australien • Publicerad 5 juni 2019
Människor protesterar utanför domstolen i Melbourne, Australien.
Människor protesterar utanför domstolen i Melbourne, Australien.Foto: Andy Brownbill/AP/TT

Pell dömdes till sex års fängelse, bland annat för övergrepp på två pojkar på 1990-talet.

Försvaret hävdar bland annat att Pell inte skulle ha kunnat begå övergreppen som det har beskrivits eftersom han hindrades av den prästrock han bar vid tillfället, rapporterar .

Annons

Försvaret menar också att det gjordes flera tekniska misstag under rättegången mot Pell.

Tre domare ska efter förhandlingarna, som väntas pågå i två dagar, besluta om överklagan godkänns. Domarna behöver inte vara eniga, utan det räcker med majoritet i beslutet.

Domarna kan då frikänna Pell helt, om man anser att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han har begått något brott. De kan också komma fram till att tekniska fel gjordes under rättegången och i så fall tas den om. Eller så godkänner de inte någon del av överklagan och 77-årige Pell måste avtjäna minst tre år och åtta månader av det sexåriga fängelsestraffet.

Pell är den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott.

Emma Gyllestad/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons