Annons

"Aung San Suu Kyi mår bra"

Thailands utrikesminister säger sig ha träffat Myanmars demokratiska förgrundsfigur fredspristagaren Aung San Suu Kyi och rapporterar att hon mår bra.
Myanmar • Publicerad 13 juli 2023
Myanmars demokratiska förgrundsfigur Aung San Suu Kyi har inte synts till på länge, men uppges må bra. Arkivbild.
Myanmars demokratiska förgrundsfigur Aung San Suu Kyi har inte synts till på länge, men uppges må bra. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Utrikesminister Don Pramudwinai är den första utländska representant som uppges ha träffat Suu Kyi sedan hon störtades vid en militärkupp 2021. Sedan dess har Aung San Suu Kyi bara synts till vid ett tillfälle – på suddiga bilder från en rättssal i landets formella huvudstad Naypyidaw.

– Ett möte hölls, hon var vid god hälsa och det var ett bra möte, säger Don Pramudwinai.

Annons

Det ska ha skett i söndags och den thailändske utrikesministern informerade om det i samband med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Aseans möte i Indonesien.

– Hon uppmanade till dialog, säger han.

Myanmar stängdes ute från Aseans möten efter kuppen. Det pågående tvådagarsmötet i Jakarta domineras av krisen, och medlemsländerna är splittrade i frågan om huruvida samarbetet med militärjuntan ska återupptas.

Thailand hade i juni bjudit in juntans utrikesminister till "informella samtal", något som ytterligare splittrade samarbetsorganet. Aseans ordförandeland Indonesien liksom Malaysia tackade nej till att delta men Kambodja sände en representant från utrikesdepartementet.

Den thailändske utrikesministern säger nu att han arbetar för att se en lösning på krisen. Bedömare tolkar mötet med Suu Kyi som en del i Thailands ambitioner att ta över initiativet från Asean när det gäller situationen i Myanmar.

Aung San Suu Kyi har ställts inför en rad brottsanklagelser som av rättighetsgrupper har avfärdats som helt politiskt motiverade. Hon har dömts till fängelse i totalt 33 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons