Annons

Attraktiva arbetsgivare: Lönen är prio ett

För första gången prioriteras lönen framför arbetsmiljön när svenskarna får välja vilka arbetsgivare de anser attraktivast.
Strömningstjänsten Spotify toppar listan för andra året i rad.
Ekonomi • Publicerad 6 maj 2023
Spotifys huvudkontor i Stockholm. Arkivbild.
Spotifys huvudkontor i Stockholm. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det är ett trendbrott i undersökningen som rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad gjort för nionde året i rad, rapporterar Dagens industr i. De senaste sju åren har en trevlig arbetsmiljö varit högsta prioritet.

– Sverige har varit unikt med att ha en trevlig arbetsmiljö som det viktigaste kriteriet, följt av intressanta arbetsuppgifter, genomgående under alla år, säger Catrine Jack på Randstad till tidningen.

Annons

Hon ser en parallell mellan undersökningens resultat och de ökade kostnaderna för mat, bränsle och räntor. Undersökningen visar också att färre arbetstagare är villiga att flytta på sig.

Att Spotify toppar listan hänger ihop med att företaget uppfattas som finansiellt starkt, med attraktiva löner och förmåner och gott rykte. På andra plats kommer Ikea, som tidigare toppat listan fem gånger. Trea kommer Sveriges Television som klättrat två placeringar från föregående år, och fyra Försvarets Materielverk, skriver tidningen.

Totalt görs undersökningen i 32 länder. I Sverige har 4 326 personer intervjuats.

Fakta: De mest attraktiva arbetsgivarna

1. Spotify

2. Ikea

3. Sveriges Television

4. Försvarets materielverk

5. AFRY

6. Epiroc

7. Volvo Cars

8. Försvarsmakten

9. Volvo Group

10.EY

Källa: Randstad Employer Brand Research/Dagens industri

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons