Annons

Attentat mot svenska ambassaden i Beirut

En okänd man kastade en molotovcocktail-liknande bomb mot huvudentrén vid den svenska ambassaden i Beirut i Libanon natten till torsdagen. Regeringen ser allvarligt på händelsen, uppger UD:s presskommunikatör för TT.
Koranbränningarna • Publicerad 10 augusti 2023
Tobias Billström (M) meddelar att regeringen ser allvarligt på attentatsförsöket. Arkivbild.
Tobias Billström (M) meddelar att regeringen ser allvarligt på attentatsförsöket. Arkivbild.Foto: Oscar Olsson/TT

Bomben utlöstes dock inte. Den libanesiska polisens bombtekniker avlägsnade den från platsen och arbetar nu med att lokalisera gärningsmannen, uppger polisen för Expressen som var först med att rapportera om händelsen.

Enligt en poliskälla till tidningen tyder mycket på att koranbränningarna i Sverige är motivet bakom attentatet.

Annons

Flera muslimska länder har fördömt den irakiske medborgaren Salwan Momikas koranbränning i Sverige. I Beirut har Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah krävt att Libanon utvisar Sveriges ambassadör samt uppmanat unga muslimer att "försvara Koranen och bestraffa dem som ligger bakom detta".

Sveriges ambassadör i Beirut hänvisar frågor om bomben mot ambassaden till UD i Stockholm.

I en kommentar till attentatsförsöket skriver utrikesminister Tobias Billström (M) på X, tidigare Twitter, att regeringen ser allvarligt på händelsen.

"Det var ren tur att ingen blev skadad. Vår ambassadpersonal på plats befinner sig i säkerhet och UD står i löpande kontakt med dem".

I ett mejlsvar till TT tillägger UD:s presskommunikatör Hanna Johansen att händelsen utreds.

"Libanesiska myndigheter har enligt Wienkonventionen en skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar", uppger hon och fortsätter:

"Regeringen har under de senaste veckorna vidtagit åtgärder för att stärka säkerheten vid våra beskickningar".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons