Annons

Åttaåring hittad i Malmö – misstänks ha sålts

En åttaårig internationellt efterlyst flicka har omhändertagits efter att ha hittats i en lägenhet i Malmö. Det finns misstankar om att barnets mor, som bor i Österrike, sålt flickan, rapporterar
Brott • Publicerad 6 maj 2021
Barnet har upptäckts i staden flera gånger. Arkivbild.
Barnet har upptäckts i staden flera gånger. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt ett beslut rörande omhändertagandet av socialtjänsten rör det sig om människohandel då barnet ska ha sålts till en kvinna i Malmö. Misstankarna har inte bekräftats av polis, men det är inte första gången barnet upptäcks i Malmö.

Flickan, som är tjeckisk medborgare, kom till Malmö från Östeuropa då hon bara var några månader gammal – utan vårdnadshavare. Några år senare, 2018, omhändertogs flickan och placerades på jourhem efter en anmälan om misshandel. Men när flickan var fem år beslutade Migrationsverket om utvisning till Tjeckien där modern skulle möta upp.

Annons

Modern själv förnekar att barnets har sålts, och förklarar flickans vistelse i Sverige med att hon skulle vara hos bekanta medan modern sökte vård i Tjeckien.

Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat om ett tvångsomhändertagande som bara gäller i två månader, då man väntar på att berörda myndigheter i utlandet ska vidta åtgärder.

Kommunen är involverad och försöker förhandla på internationell nivå för att hitta en lösning för barnet, som verkar ha hamnat i limbo.Tjeckiska myndigheter anser dock att det är socialtjänsten i Österrike som har ansvar för flickan. Men myndigheterna i Österrike kan å sin sida inte bekräfta att flickan faktiskt bott där.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons