Annons

Ätstörningen Arfid mycket ärftlig

Den allvarliga ätstörningen Arfid kan till nästan 80 procent förklaras av genetiska faktorer. Det visar en färsk tvillingstudie vid Karolinska institutet.
Forskning • Publicerad 2 februari 2023
Många Arfid-drabbade är sensoriskt överkänsliga för lukt och smak. Sjukdomen kännetecknas bland annat av ett obehag för matens egenskaper eller utseende. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

"Jag hoppas att resultaten kan minska stigmatisering och skuld, vilket är ett stort problem vid ätstörningar", säger Lisa Dinkler, postdoktor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik samt försteförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

"Ett barn väljer inte att utveckla Arfid och en förälder kan heller inte orsaka det hos ett barn."

Leder till näringsbrist

Annons

Undvikande restriktiv ätstörning (Arfid) leder till undernäring och näringsbrist.

Till skillnad från anorexi handlar sjukdomen inte om personens kroppsupplevelse eller rädsla för att gå upp i vikt. Arfid kännetecknas i stället av undvikande och en olust inför mat. Många drabbade upplever ett sensoriskt obehag av matens egenskaper eller utseende och är rädda för att exempelvis sätta i halsen eller få matförgiftning.

Studien – där nära 17 000 tvillingpar födda mellan 1992 och 2010 deltog – visar att den genetiska komponenten för att få Arfid är hög, 79 procent.

"Den här studien tyder på att Arfid är mycket ärftligt och det förvånade oss faktiskt. Den genetiska komponenten är högre än för andra ätstörningar och i paritet med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som till exempel autism och adhd", säger Lisa Dinkler.

Nya tvillingstudier

Nästa steg är att i nya studier undersöka om Arfid kan förknippas med andra psykiatriska diagnoser, som till exempel ångest, depression och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt mag- och tarmbesvär.

"Vi kommer att använda tvillingstudier för att testa i vilken utsträckning Arfid delar underliggande genetiska och miljömässiga faktorer med dessa tillstånd", säger Lisa Dinkler.

Fakta: Tvillingstudie om Arfid

Mellan en och fem procent av befolkningen lider av Arfid, undvikande restriktiv ätstörning.

Det är en relativt ny diagnos som 2013 blev en del i diagnosmanualen för psykiatriska sjukdomar.

Bland symtomen finns selektivt ätande, ointresse för mat och rädslor för konsekvenser av ätande, som att sätta i halsen, få kväljningar eller kräkas.

Studien vid Karolinska institutet har publicerats i tidskriften Jama Psychiatry.

Forskarna använde sig av tvillingmetoden för att fastställa i vilken grad sjukdomen är influerad av generna.

Nästan 17 000 tvillingpar födda mellan 1992 och 2010 deltog i studien. 682 barn med Arfid mellan sex och tolv år kunde identifieras.

Källa: Karolinska institutet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons