Annons

Man åtalas för 24 år gammal våldtäkt

Det har gått närmare 24 år sedan brottet. Men tack vare en lagändring har en 58-årig man nu åtalats för en grov våldtäkt mot en åttaårig flicka i Göteborg 1995.
Mannen hittades med hjälp av en så kallad familjesökning i polisens dna-register.
Brott • Publicerad 9 maj 2019
Brottsplatsen i Billdal.
Brottsplatsen i Billdal.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Flickan var på väg hem från skolan på sin cykel när hon attackerades av en vuxen man och drogs in i ett skogsparti i Billdal i södra Göteborg. Enligt åtalet misshandlade 58-åringen flickan, bland annat med upprepade slag mot huvudet, innan han våldtog henne.

Åttaåringen drabbades bland annat en fraktur på skallbenet och vårdades på sjukhus i fem dagar.

Annons

– Jag anser att brottet är att bedöma som grovt, säger åklagaren Thomas Ahlstrand, som i åtalet skriver att "gärningsmannen har visat särskild råhet".

Nära preskribering

Polisen har inte hittat några andra vittnen till händelsen, däremot lämnade gärningsmannen dna efter sig och det är de spåren som till slut ledde till ett gripande – tack vare en lagändring i början av året.

Den misstänkte 58-åringen, som greps i slutet av februari i år, hittades via en så kallad familjesökning i polisens dna-register – i sista stund.

– Det är alltid tillfredsställande att ett svårt brott blir utrett och klart. Och att det kunde ske inom den tid som vi hade på oss, säger Thomas Ahlstrand.

– Brottet skulle ju ha blivit preskriberat nästa år.

Under utredningens gång har omkring 350 män topsats utan resultat. Men en ändring i polisdatalagen från den 1 januari i år gjorde det möjligt med en ny sorts sökning i polisens dna-register. Sökningen gav träff på en närstående till den nu åtalade mannen och när 58-åringen senare själv topsades stämde det med dna:t från det gamla brottet.

Nekar till brott

Dna-spåren är också den tyngsta delen i bevisningen mot mannen, enligt Thomas Ahlstrand.

– Så är det. Vi har letat efter andra spår av den här gärningsmannen i utredningen, om någon har gjort iakttagelser eller så. Det är mycket möjligt att han har iakttagits, men det är inget som vi kan påvisa, säger åklagaren.

– Men han befann sig i Västsverige och var inte på jobbet, så långt har vi kommit.

Den 58-årige mannen nekar till brott. Hans försvarsadvokat, Thomas Håkansson, vill dock inte kommentera ärendet ytterligare.

– Det är möjligt att jag kan säga något i samband med rättegången, men just nu har jag inga kommentarer, säger han till TT.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons