Annons

Åtalas för spridning av hemliga uppgifter

Två män åtalas för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter.
Åtalen är en del av flera år lång utredning kring omfattande kartläggning av svenska försvarsanläggningar på ett hemligt nätforum.
Säkerhet • Publicerad 2 september 2022
Skylt om skyddsobjekt, som talar om att det är bland annat råder fotoförbud. Arkivbild.
Skylt om skyddsobjekt, som talar om att det är bland annat råder fotoförbud. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

"Åtalen mot de båda männen är en del av en serie åtal mot personer som anskaffat och spridit material som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur", säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

De två männen åtalades under fredagen för grov obehörig befattning med hemlig uppgift i Vänersborgs respektive Falu tingsrätt. Enligt den stämningsansökan som lämnats in till Vänersborgs tingsrätt har den åtalade inte haft något syfte att gå främmande makt tillhanda. Men om uppgifterna uppenbarats för främmande makt hade det medfört men för Sveriges säkerhet, skriver åklagaren.

Kan slås ut

Annons

Flera personer har redan dömts för liknande brott, samtliga till fängelse. Gemensamt för de inblandade har varit ett stort intresse för svenskt försvar samt goda kunskaper om och tillgång till viktig och känslig information kring olika anläggningar. Just själva platserna är inte det hemliga, har åklagare Mats Ljungqvist tidigare sagt till TT:

– Det kan förekomma anläggningar som legat i skogen sedan 50-talet. Det är ju inte det som är någon hemlig uppgift, utan det är kartläggning som visar hur de fungerar i dag, hör ihop med andra anläggningar, hur de kan försvaras och därmed också hur de kan slås ut.

Gav "pusselbitar"

När medlemmarna i forumet bidrog med olika "pusselbitar" kring anläggningarna bildade dessa tillsammans väldigt känsliga uppgifter, enligt åklagaren.

Enligt fredagens pressmeddelande arbetar tre åklagare på riksenheten för säkerhetsmål med ytterligare ett antal förundersökningar mot olika personer där åtal kan förväntas inom kort.

"Det handlar om allvarliga brott eftersom de hemliga uppgifterna rör anläggningar som är av stor betydelse för rikets försvar", kommenterar Ljungqvist.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons