Annons

Åtal väckt efter misstankar om jättemutor

Åtal har väckts i vad som tros kunna bli en av Sveriges största muträttegångar någonsin.
En före detta hög chef vid Bombardier misstänks ha betalat ut mutor på 800 miljoner kronor.
Brott • Publicerad 9 juni 2021
En man i 60-årsåldern som tidigare var anställd vid Bombardier har nu åtalats. Arkivbild från en av företagets anläggningar.
En man i 60-årsåldern som tidigare var anställd vid Bombardier har nu åtalats. Arkivbild från en av företagets anläggningar.Foto: Paul Chiasson/AP/TT

Det handlar om affärer som ska ha skett i Azerbajdzjan 2013, då järnvägsnätet i landet skulle moderniseras.

Mutorna betalades ut för att vinna kontrakt på signalsystem till tågtrafiken, vilket var värt runt 2,8 miljarder kronor, rapporterar SR Ekot.

Annons

Enligt åklagaren ingick Bombardier ett avtal med ett bolag i Azerbajdzjan som visade sig vara kopplat till den azeriska järnvägsmyndigheten som utlyst upphandlingen.

Enligt åklagaren ska den före detta chefen ha varit informerad om vad som pågick men trots det gjort så att kontraktet med det azeriska bolaget kunde fullbordas.

"Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner amerikanska dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen", säger kammaråklagare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption i ett pressmeddelande.

Den misstänkte är en man i 60-årsåldern som arbetade på Bombardier i Stockholm. Han förnekar brott.

2017 friades en rysk säljchef på svenska Bombardier för grovt mutbrott i samma korruptionshärva. Målet är överklagat till hovrätten.

Bombardier är en kanadensisk koncern men dess verksamhet i Stockholm säljer järnvägsutrustning och ansvarar för marknaderna i Norden och forna Sovjetunionen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons