Annons

Åtal mot Trump – anklagas för försök till valfusk

Ytterligare ett åtal har väckts mot USA:s tidigare president Donald Trump.
Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.
USA • Publicerad 2 augusti 2023
Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.Foto: Sue Ogrocki/AP/TT

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Flera medkonspiratörer

Annons

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen då formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

– Vi kommer att försöka få till en snabb rättegång så att våra bevis kan prövas i domstol och bedömas av en jury, säger Smith.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

För Trumps vicepresident Mike Pence, som var en av måltavlorna under kongresstormningen och som liksom Trump vill bli Republikanernas presidentkandidat inför nästa års val, är åtalet en tankeställare.

"Dagens åtal är en viktig påminnelse. En person som sätter sig över konstitutionen bör aldrig bli USA:s president", säger Pence i ett uttalande, skriver Politico.

Domstolsförhandling på torsdag

Trump väntas framträda i en federal domstol i Washington på torsdagen, rapporterar CNN.

Då kommer han att möta distriktsdomaren Tanya Chutkan. Hon har dömt vid flera 6 januari-rättegångar och ska ha utmärkt sig genom att utdöma strängare straff än justitiedepartementets rekommendationer.

I ett uttalande från Trumps valkampanj kommenteras åtalet.

"Dessa USA-fientliga häxjakter kommer att misslyckas och president Trump kommer att återväljas till Vita huset, så att han kan rädda vårt land från de missförhållanden och den inkompetens och korruption som strömmar genom vår nations ådror på aldrig tidigare skådade nivåer", lyder uttalandet.

Den här är det tredje åtalet mot Trump. I mars väcktes åtal gällande bokföringsbrott och i juni kom Smith med anklagelser gällande hur expresidenten och hans stab hanterat hemliga dokument. Trump hävdar sin oskuld i båda fallen.

Annons

Trots åtalen leder Donald Trump stort i kampen om Republikanernas presidentkandidatur. Hela 54 procent av partiets anhängare vill se honom som kandidat, enligt en sammanställning av åtta nationella mätningar som Real Clear Politics gjort. Tvåan, Mike Pence, är 35 procentenheter efter med ett stöd på 18 procent.

Om det var presidentval i dag och det stod mellan Trump och sittande Joe Biden skulle det i princip bli dött lopp, enligt opinionsmätningarna.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons