Annons

Militär åtalad – spred hemliga uppgifter

En reservofficer och tidigare försvarsanställd glänste med sina kunskaper om aktiva försvarsanläggningar på ett internetforum.
Nu åtalas han för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Brott • Publicerad 6 november 2020
En man åtalas, misstänkt för att ha spridit hemliga uppgifter om militära anläggningar. Arkivbild.
En man åtalas, misstänkt för att ha spridit hemliga uppgifter om militära anläggningar. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen i 60-årsåldern är misstänkt för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om sju försvarsanläggningar på ett nätforum för personer med ett brinnande intresse av militära anläggningar.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist betraktar forumet som ett dolt, slutet sällskap; det krävdes bland annat att man blev inbjuden för att kunna delta.

Annons

– Jag tror att mannens syfte helt enkelt var att de andra på forumet skulle få reda på lite mer om det som de är intresserade av, säger han till TT.

– Hade syftet varit något annat, till exempel att sprida det till främmande makt, hade jag i stället åtalat honom för spioneri.

Stor kunskap

Åtalet vid Västmanlands tingsrätt är det tredje liknande fallet på drygt ett år. Bland annat dömdes en man i vintras till ett års fängelse sedan han systematiskt fotograferat och dokumenterat 36 militära skyddsobjekt.

Mats Ljungqvist har i en intervju med TT tidigare beskrivit hur de inblandade samlar på uppgifter om skyddsobjekt som en hobby och delar materialet med varandra via nätet.

Den nu åtalade mannen riskerar som mest fyra års fängelse.

– Av konversationerna mellan mannen och andra personer framgår det, menar jag, att mannen förstått att det här var hemliga och känsliga uppgifter.

TT: Finns det inslag av att han ville imponera på forumet med sina kunskaper?

– Det är väl inte alldeles otänkbart, att han har betraktats som en person med hög status som besitter mycket kunskap och kan mycket, svarar Mats Ljungqvist.

"Jävla dum"

Enligt lokaltidningen VLT lade den misstänkte ut kartlänkar till anläggningar som Säkerhetspolisen betraktar som aktiva skyddsobjekt. Försvarsmakten bedömer att uppgifterna omfattas av försvarssekretess.

"Ja, jag fattar ju hur jävla dum jag var. Jag är ju för fan militär", säger mannen i förhören där han uttrycker ånger och medger "sin totala omdömeslöshet".

Annons

Hans inställning är att det inte funnits uppsåt att begå någon brottslig handling.

Åklagaren tycker att fallet är särskilt intressant eftersom det handlar om straffvärdet för att sprida den här typen av hemliga uppgifter på ett internetforum, till skillnad mot att ha skaffat sig sådana uppgifter.

– Den frågeställningen är inte prövad innan, säger Mats Ljungqvist som utgår från att fallet också kommer att prövas i hovrätten och slutligen kanske även i Högsta domstolen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons