Annons

Åtal för påstådd parlamentsvåldtäkt läggs ner

Åtalet kring den våldtäkt som ska ha skett inne i Australiens parlamentsbyggnad 2019 läggs ner. Enligt åklagaren sker det med målsägandes liv och hälsa i åtanke.
Australien • Publicerad 2 december 2022
Australiens parlament i huvudstaden Canberra. Arkivbild.
Australiens parlament i huvudstaden Canberra. Arkivbild.Foto: Gustav Sjöholm/TT

– Jag har nyligen mottagit övertygande bevisning från två oberoende medicinska experter att det pågående traumat kopplat till det här åtalet innebär en betydande och oacceptabel risk för målsägandes liv, säger åklagaren Shane Drumgold till reportrar.

I slutet av oktober ogiltigförklarades rättegången mot den anklagade mannen efter det att minst en jurymedlem tagit del av material som inte var del av fallet, enligt domaren. Förhandlingarna planerades då att tas om i februari nästa år.

Annons

Drumgold uppger att målsäganden Brittany Higgins, tidigare medarbetare i Liberala partiet, fått utstå en nivå av personliga angrepp som han inte sett under sina 20 år som åklagare. Enligt en vän till Higgins befinner hon sig nu på sjukhus på grund av psykisk ohälsa efter de senaste årens stress.

– Mitt liv har blivit offentligt synat i sömmarna, öppet för världen att se. Hans har inte det, sade Higgins med hänvisning till den anklagade mannen efter att rättegången ogiltigförklarats i oktober.

I början av 2021 berättade Brittany Higgins hur hon efter en festnatt 2019 våldtogs av en högre uppsatt manlig kollega inne i landets parlamentsbyggnad i Canberra. Higgins uppgav att hon pressats till att inte anmäla händelsen och beskrev det som att våldtäkten "behandlades som ett politiskt problem".

Higgins vittnesmål fick flera andra kvinnor att träda fram och berätta om övergrepp. Historierna skakade landet och ledde till stora protester.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons